14 jaar cel voor steekpartij in TBS-kliniek

15/06
2012
Lelystad , 15-6-2012

De rechtbank in Lelystad heeft een 26-jarige man veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor een poging tot moord. De man stak 13 december 2011 in de Oostvaarderskliniek in Almere een medepatiënt neer. Het slachtoffer liep steekverwondingen op aan zijn hoofd, nek, schouder en zij.

Voorbedachten rade

De rechtbank acht bewezen dat verdachte met voorbedachten rade handelde en niet in een gemoedsopwelling. Hij heeft in een rookhok gedurende zeven minuten een mes op zak had en heeft op het slachtoffer staan wachten. Toen het slachtoffer hem passeerde en verderop bukte om zijn veters te strikken, stak de verdachte op hem in. De rechtbank wordt gesterkt in haar overtuiging doordat is gebleken dat het slachtoffer een pedoseksuele achtergrond had en verdachte er ter terechtzitting duidelijk blijk van heeft gegeven een hekel te hebben aan pedoseksuelen. 

Afrekening

De rechtbank gaat bij de strafoplegging uit van de oriëntatiepunten die hiervoor in de Rechtspraak gelden. Voor moord staat volgens de uitgangspunten een gevangenisstraf van 14 jaar. Nu het bij een poging is gebleven, gaat de rechtbank uit van ruim 9 jaar. Er is echter ook rekening gehouden met strafverhogende factoren. Naar het oordeel van de rechtbank gaat het om een poging tot een kille afrekening, waarbij sprake is geweest van relatief lang beraad. Verdachte heeft het slachtoffer op lafhartige wijze meermalen onder andere in zijn rug gestoken. De rechtbank is ervan overtuigd dat het heel anders was afgelopen als een andere patiënt niet had ingegrepen. Ook de grote onrust en gevoelens van onveiligheid die dit feit heeft veroorzaakt, ook in andere TBS-klinieken, werken strafverhogend. Bovendien is verdachte reeds eerder voor ernstige geweldsdelicten veroordeeld.

De officier van justitie had 20 jaar gevangenisstraf geëist. Dat vindt de rechtbank buitengewoon hoog voor poging tot moord.

 

 

Datum: vrijdag 15 juni 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Almere, Flevoland, Lelystad

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry