Mei 2012 heetste maand ooit

15/06
2012
Het weer mag dan in Nederland al een tijdje niet meewerken, wereldwijd is het gemiddeld de één-na heetste maand sinds temperaturen betrouwbaar worden gemeten. De heetste maand ooit viel in 2010. Dat staat te lezen in een rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration, de KNMI van de Verenigde Staten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur van oceaan en boven land 15,56 graden celsius, dat is 0,66 graden warmer dan gemiddeld.

Die opwarming komt vooral op het conto van het noordelijk halfrond, waar de temperatuur gemiddeld 0,85 graden hoger lag. Als je alleen de temperatuur boven land meet, was mei 2012 zelfs de heetste ooit, met 1,21 graden boven het gemiddelde van de - ook al zeer hete - twintigste eeuw.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze trend. Alaska was bijvoorbeeld koeler dan gemiddeld, net als grote delen van de Zuidpool. Maar het meest opmerkelijk is Australië, waar de temperaturen vooral 's nachts flink dalen en 1,9 graden onder het langjarig gemiddelde liggen.

Heet was het vooral in Canada en de Verenigde Staten, waar lokaal recordtemperaturen zijn gemeten. De gemiddelde temperatuur voor de VS lag dit voorjaar liefst 2,9 graden hoger dan normaal. Waar de meteorologen zich het meest zorgen over maken is dat de hoge temperaturen zijn gemeten in een jaar met een la niña, de golfstroom die koud water naar de oppervlakte brengt en de lucht laat afkoelen.

Bron.

Lees meer

Oranjefans barsten van hormonen

Sterven op je verjaardag

TBS wél effectief

Bron: faqt.nl

Datum: vrijdag 15 juni 2012, 11:44
Bron: Metro Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Canada, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry