Nederlands elftal, wakker worden!

14/06
2012
Oké, in theorie kan het nog: zelf met twee goals verschil winnen van Portugal en dan hopen op onze oosterburen. Maar zelfs als de Duitsers hun plicht doen tegen de Denen is het zeer onwaarschijnlijk dat Oranje van Portugal wint. Laat staan met twee goals of meer verschil. In totaal heeft Nederland tien keer tegen Portugal gespeeld en van die tien duels wist Oranje er maar één te winnen en dat was ook nog eens maar met 1-0.

Nederland heeft in ieder geval de slechtste poulefase op een EK ooit achter de rug. In 1980 haalden we de knock-outfase weliswaar ook niet, maar won Oranje wel een keer (1-0 tegen Griekenland), speelde het een keer gelijk (1-1 tegen Tsjecho-Slowakije) en verloor het een keer (3-2 tegen West-Duitsland). Nu zou dat goed zijn voor vier punten.

De Duitse dreun komt dan ook hard aan. Oranje zag zichzelf in Polen en Oekraïne als favoriet, maar heeft te veel naar het verleden gekeken. De houding van ‘we zijn vice-wereldkampioen, het komt wel goed’ kon Bert van Marwijk niet veranderen. Sterker nog, de bondscoach is er zelf debet aan. Na het WK wilde Van Marwijk de lat hoger leggen. De keuzeheer trok de kritiek op zijn speelwijze aan en experimenteerde onder meer met Rafael van der Vaart naast een van de controlerende middenvelders, maar hoe dichter het EK naderde hoe meer Van Marwijk terugviel op zijn succesformule uit 2010. Hetzelfde systeem en dan ook nog eens met dezelfde poppetjes.

Stilstand is achteruitgang en dat geldt zeker in de topsport. Wat dat betreft is het schrikbarend om te zien hoe weinig er veranderd is in de basisopstelling van het Nederlands elftal tijdens dit EK in vergelijking met de elf die aan de WK-finale begonnen twee jaar geleden. De enige speler die zijn plek kwijtraakte is Dirk Kuyt ten faveure van Ibrahim Afellay. Dat Jetro Willems ook een nieuw gezicht is ten opzichte van twee jaar geleden, heeft niks met doorselecteren te maken, maar puur met het stoppen van Giovanni van Bronckhorst. Kortom, Nederland heeft zichzelf in slaap gewiegd en zal flinke stappen moeten zetten richting het WK dat over twee jaar in Brazilië wordt gehouden.

 

Datum: donderdag 14 juni 2012, 21:49
Bron: Metro Sport
Categorie: Algemeen
Tags: Bronckhorst, Duitsland, Gelderland, Griekenland, Polen, Portugal, Slowakije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry