Nauwere samenwerking met Australië

14/06
2012
De Nederlandse en Australische krijgsmachten onderzoeken hoe ze nauwer kunnen samenwerken op het gebied van cyberwar, onderzeeboten en de F-35. Dat is bekend geworden tijdens het bezoek aan Australië van Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm.

"Alleen al door de strategische positie van Australië in Azië biedt samenwerking veel voordelen", aldus generaal Van Uhm die werd ontvangen door de Australische Defensieminister Stephen Smith en Chief of Defence Force generaal David Hurley. Ook Smith sprak, in aanwezigheid van secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO, de wens uit de samenwerking verder uit te bouwen. "We zijn gelijkgestemde landen met dezelfde waarden." De krijgsmachten werkten de afgelopen jaren al nauw samen in Afghanistan.
 
Cyberdreiging
Het bestrijden van cyberdreiging is een belangrijk terrein van die nieuwe, vergrootte samenwerking. Zo kan het monitoren van het digitale domein gezamenlijk gebeuren. Van Uhm: “Het tijdsverschil biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor efficiëntie door het van elkaar overnemen van het monitoren van het web." Verder staan uitwisseling van kennis, techniek en ervaring op gebied van cyberdreigingen op het programma.
 
Dat geldt ook voor de F-35, waarvan beide krijgsmachten bij de testfase zijn betrokken. Krachtenbundeling geeft beide landen een krachtigere positie in de ontwikkelings- en testfase van de opvolger van de bijna 40 jaar oude F-16.
 
Onderzeeboten
Australië heeft Nederland ook om ondersteuning en advies gevraagd bij het vervangen van zijn onderzeeboten. Nederland staat wereldwijd hoog aangeschreven als het gaat om deskundigheid en ervaring met onderzeeboten. Zo zet Nederland met succes onderzeeboten in bij de bestrijding van piraterij en leidt de Nederlandse marine onderzeebootcommandanten op uit de gehele wereld.
Het bezoek van Van Uhm duurt nog tot zaterdag.

Datum: donderdag 14 juni 2012, 13:06
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry