12 jaar en TBS voor (poging tot) doodslag medewerksters opvanghuis Spirit

12/06
2012
Amsterdam , 12-6-2012

Een 24-jarige man is in hoger beroep schuldig verklaard aan doodslag en poging tot doodslag van drie medewerksters van een opvanghuis van Spirit. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en TBS. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Drie medewerksters opvanghuis Spirit aangevallen met mes

De man staat in hoger beroep terecht omdat hij op 15 juni 2009 in een opvanghuis van de Amsterdamse stichting Spirit, drie medewerksters met een mes heeft aangevallen. Daarbij is één van hen overleden en zijn de andere twee gewond geraakt.

TBS wel of niet en (poging tot) moord of (poging tot) doodslag

De vraag of in deze zaak TBS kon en moest worden opgelegd was de kern van het door het Openbaar Ministerie ingestelde hoger beroep. Ook was het Openbaar Ministerie van mening dat de verdachte zich niet aan doodslag en poging tot doodslag maar aan moord en poging tot moord heeft schuldig gemaakt.
De rechtbank heeft de man eerder van (poging tot) moord vrijgesproken en voor (poging tot) doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. De rechtbank ging niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie om ook TBS op te leggen. De rechtbank heeft in het vonnis uiteengezet dat niet kan worden aangenomen dat de verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis.

Hof legt in hoger beroep wel TBS op voor (poging tot) doodslag

Ook het gerechtshof is van oordeel dat er geen bewijs is voor (poging tot) moord. Daarom veroordeelt het gerechtshof de verdachte voor (poging tot) doodslag, zoals eerder ook door de rechtbank is beslist.
Het gerechtshof is voor wat betreft de geestelijke gesteldheid van de verdachte tot een andere beslissing dan de rechtbank gekomen en heeft in hoger beroep alsnog TBS opgelegd. Eén van de wettelijke vereisten voor het opleggen van TBS is dat door de rechter moet worden vastgesteld dat de verdachte lijdt aan een geestelijke stoornis. Door deskundigen - psychologen en psychiaters – is onderzoek verricht naar de verdachte. Zij zijn in de uitvoering van hun onderzoek beperkt doordat de verdachte steeds heeft geweigerd om daaraan mee te werken. Het gevolg daarvan is geweest dat de deskundigen geen antwoord hebben kunnen geven op de vraag of hij aan een geestelijke stoornis lijdt. Toch heeft het hof in één van de uitgebrachte rapporten voldoende aanwijzingen gevonden om op grond daarvan – en op grond van wat er eerder in andere zaken door hulpverleners over de verdachte is opgemerkt- te beslissen dat hij aan een stoornis lijdt.
Omdat het hof van oordeel is dat de man zonder behandeling een gevaar oplevert voor de samenleving heeft het beslist dat naast een gevangenisstraf ook TBS nodig is.

Datum: dinsdag 12 juni 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry