VS en Israel samen achter Flame

11/06
2012
Kaspersky vindt gezamenlijke module in Stuxnet en Flame Met de dag blijkt de Flame-malware fascinerender te worden. Onderzoekers van Kaspersky presenteerden vandaag bewijs dat Flame samen met Stuxnet ontwikkeld is.

Uit analyse van Kaspersky Lab blijkt dat een onderdeel van de Flame-malware, die onlangs een doelgerichte aanval uitvoerde op pc’s in het Midden-Oosten, ook al in Stuxnet zat. De ontdekking verbindt de twee doelgerichte aanvallen en maakt het waarschijnlijker dat ze onderdeel zijn van één grote cyberaanval, toegeschreven aan de VS en Israël.

Stuxnet is opgebouwd uit verschillende modules. Een daarvan, Resource 207, werd gebruikt om het virus via autorun.inf op usb-sticks te verspreiden. Na onderzoek blijkt nu dat een module van Resource 207 heel erg lijkt op een onderdeel van Flame, maar de modules zijn niet identiek. Dat wijst op het delen van broncode in een vroeg stadium. Flame heeft niet eenvoudigweg de complete module van Stuxnet overgenomen, maar op basis van de broncode wijzigingen aangebracht. Hierbij werd gebruikt gemaakt van een op dat moment onbekende zero-day exploit.

In 2010 is de nu in Flame teruggevonden module uit Stuxnet verwijderd en vervangen door modules die gebruik maken van nieuwe exploits. De makers van Flame en Stuxnet hebben volgens Kaspersky vanaf dat moment nog wel samengewerkt, maar alleen met het delen van exploits. Bewijzen voor verdere code-uitwisselingen zijn niet gevonden.

Datum: maandag 11 juni 2012, 14:14
Bron: Hyped.nl
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry