Groente en fruit helpen bij stoppen met roken

07/06
2012
Het eten van fruit en groente kan rokers wellicht helpen om te stoppen en dit ook vol te houden. Rokers die meer fruit en groenten eten blijken daarnaast later op de dag hun eerste sigaret op te steken.

Door groenten en fruit steken rokers ook later op de dag een sigaret op.

Onderzoekers van de University of Buffalo baseren hun conclusies op een onderzoek onder duizend rokers. Het blijkt dat de grootste groenten- en fruiteters grotere kans hebben om veertien maanden na het onderzoek al enige tijd te zijn gestopt met roken. De gemiddelde stoptijd was in dit geval dertig dagen.

Variabelen
Het verband blijft ook overeind als de wetenschappers rekening houden met geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en inkomen van de proefpersonen. Rokers die meer fruit en groente nuttigen, steken daarnaast minder sigaretten op per dag.

Het onderzoek is een antwoord op vragen die de wetenschapswereld al langer bezighield. ‘We weten door eerder onderzoek dat proefpersonen die zich tot zes maanden van sigaretten onthielden meer fruit en groente aten dan degenen die nog steeds rookten,’ vertelt onderzoeker Gary Giovino.

‘Wat we niet wisten, was of de deelnemers die recent stopten met roken meer fruit en groente gingen eten of dat rokers die meer fruit en groente aten een grotere kans hadden om te stoppen met roken.’ Het onderzoek bewijst dat de laatste verklaring klopt.

Smaak
Waarom fruit en groente een dergelijke invloed heeft is onduidelijk. De wetenschappers hebben hier wel enkele ideeën over: ‘Het is mogelijk dat fruit en groente mensen een voldaan gevoel geven waardoor ze minder de behoefte voelen om te roken, aangezien rokers een gevoel van honger soms verwarren met het verlangen om te roken.’

Een andere mogelijke verklaring is het feit dat groente en fruit – in tegenstelling tot vlees of alcohol – de smaak van tabak niet versterken. Fruit en groente verslechteren de smaak van sigaretten zelfs mogelijk.

Datum: donderdag 7 juni 2012, 15:31
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry