Geen stralingsgevaar meer rond Japanse kerncentrale

23/05
2012
De radioactieve straling die sinds de kernramp in het Japanse Fukushima vorig jaar maart is vrijgekomen, is vrijwel geheel onder de toegestane norm gebleven. Slechts op twee plaatsen werd een te hoge straling gemeten.

Uit metingen blijkt dat inwoners van Fukushima nauwelijks stralingsgevaar hebben gelopen

'Al snel werd duidelijk dat Fukushima door de media, de politiek en de milieubeweging zwaar werd overdreven.'

Lees het Elsevier-commentaar van Simon Rozendaal: Fukushima: nul doden. Ik herhaal: niet één!

Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie in een rapport dat woensdag verscheen.

Op twee plekken in de provincie Fukushima aan de Japanse oostkust werden inwoners mogelijk blootgesteld aan een straling van tussen de 10 en 50 millisievert, de eenheid waarin straling wordt gemeten. In de rest van het gebied was de straling lager dan 10 millisievert. Buiten Fukishima werd nauwelijks straling gemeten.

Mensen worden jaarlijks aan gemiddeld 3 millisievert straling blootgesteld. Dit komt vooral uit de natuur, zoals straling van de aarde en uit de ruimte.

Schade
De kerncentrales in Fukishima liepen ernstige schade op na de aardbeving en tsunami op 11 maart 2011. De koeling viel uit, waardoor splijtstofstaven gedeeltelijk smolten en straling vrijkwam.

Alle kernreactoren in Japan zijn inmiddels stilgelegd. Voor de natuurramp was het land voor bijna een derde van de energiebehoefte afhankelijk van kernenergie. Nu moet het meer olie en gas importeren om voldoende elektriciteit op te wekken.

Door Nick Ottens

Datum: woensdag 23 mei 2012, 12:50
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Gelderland, Japan, Rozendaal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry