Onderzoek: mediterrane kinderen dikste van Europa

31/05
2012
Kinderen uit de regio rond de Middelandse Zee zijn het dikste van Europa. Italië voert de lijst aan, daarna volgen Griekenland, Cyprus en Spanje.

Vooral pizza en ijs zijn onder kinderen populair

'Al die aandacht voor overgewicht is maar overdreven. De oplossing voor dik zijn ligt niet in heffingen of convenanten. Die is veel eenvoudiger.'

Commentaar van Simon Rozendaal: Maatregelen tegen overgewicht zijn onzinnig

Van oudsher staan de Zuid-Europeanen bekend om hun gezonde eetgewoonte die ze slank houdt en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Maar kinderen uit de zuidelijke landen blijken die eettraditie steeds vaker over boord te gooien.

Wetenschappers van de Universiteit van Bremen ontdekten een verandering in het eetpatroon bij twee- tot tienjarigen in het zuiden van Europa. Ze ruilen groenten en fruit steeds vaker in voor chips en frisdranken.

Slaap
Ook wordt een tekort aan slaap gezien als een dikmaker. Basisschoolleerlingen die minder dan negen uur per nacht slapen zijn twee keer zo vatbaar voor overgewicht als kinderen die elf uur slapen.

In koploper Italë maken kinderen minder slaapuren dan hun leeftijdsgenootjes in Europa. Veertig procent van de Italiaanse kinderen lijdt aan overgewicht.

Obesitas
Uit een Italiaanse studie blijkt dat vijf miljoen Italianen aan obesitas lijden. Dat is 10 procent van de bevolking. Dit kost de staat jaarlijks 8,3 miljard euro aan zorg.

Als de huidige ontwikkeling doorzet zal in 2025 bijna de helft van de Italianen (43 procent) te zwaar zijn. 

Ommekeer
Opmerkelijk is dat in noordelijke landen de mediterrane eetgewoonten steeds meer aanslaan. Zweedse kinderen eten inmiddels 'mediterraner' dan hun leeftijdsgenoten in het zuiden van Europa.

Bij oudere kinderen (vanaf tien jaar) is Griekenland koploper. Daar heeft de helft van de tien- tot twaalfjarigen overgewicht. In Nederland, waar kinderen relatief veel frisdrank drinken, is een kwart te dik. In Noorwegen ligt dit percentage met 19 procent het laagst.

Bekijk ook:

Datum: donderdag 31 mei 2012, 12:55
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Bremen, Cyprus, Duitsland, Gelderland, Griekenland, Noordelijke, Noorwegen, Rozendaal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry