`Melkweg gaat botsen met ander sterrenstelsel`

31/05
2012
Onze Melkweg zal naar verwachting over 4 miljard jaar frontaal botsen met het Andromeda-sterrenstelsel. Daardoor zal de sterrenhemel er helemaal anders uit gaan zien en zal de de zon waarschijnlijk in een andere baan worden geslingerd in dat nieuwe sterrenstelsel.

Ons zonnestelsel bevindt zich in de Melkweg

Amerikaanse astronomen hebben in 2007 de botsing van vier enorme melkwegen geregistreerd. Naar verwachting smelten de stelsels uiteindelijk samen tot een melkweg die tien keer groter is dan het stelsel waar de aarde toe behoort.

Dat heeft een groep astronomen onder leiding van de Nederlander Roeland van der Marel ontdekt. Van der Marel werkt aan het Space Telescope Science Institute in het Amerikaanse Baltimore.

Hubble telescoop
De astronomen kwamen tot hun ontdekking door jarenlang ingewikkelde berekeningen te maken met de Hubble Ruimtetelescoop. Daarmee konden ze observeren dat Andromeda recht op ons afkomt.

Dat de twee sterrenstelsels naar elkaar toe bewegen, wisten wetenschappers al langer, maar dat ze echt op ramkoers liggen hebben Van der Marel en zijn collega’s ontdekt.

Uniek
Andromeda is nu nog 2,5 miljoen lichtjaar verwijderd van de Melkweg maar komt met een snelheid van 400.000 kilometer per uur op ons af. Als de aarde tegen die tijd nog bestaat, betekent deze botsing overigens niet het einde der tijden.

Dat sterrenstelsels met elkaar botsen, gebeurt geregeld, maar een botsing met de Melkweg is nog nooit voortgekomen. Van der Marel en zijn collega’s publiceren hun bevindingen binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift Astrophysical Journal.

Datum: donderdag 31 mei 2012, 19:03
Bron: Elsevier Wetenschap
Categorie: Wetenschap
Tags: Baltimore, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry