Europese Unie | Duits-Chinese as, kans én bedreiging

22/05
2012
"De speciale band die er momenteel ontstaat tussen Duitsland en China vormt zowel een kans als een bedreiging voor Europa", is de conclusie van een onderzoek dat recentelijk door de Europese Raad voor Buitenlandrelaties (ECFR) werd gepubliceerd. Le Monde merkt op dat "de diplomatieke banden zijn opgebouwd vanuit de al bestaande handelsrelatie", en citeert de econome en Chinaspecialist Françoise Lemoine:

"In 2010 en 2011 was de helft van de goederen die China vanuit de Europese Unie importeerde, afkomstig uit Duitsland. In 2000 bedroeg het Duitse aandeel nog maar 39%." Het toegenomen belang van Duitsland als grootste handelspartner van China heeft er volgens haar overigens aan bijgedragen dat de Europese handel in China kon opbloeien. "Dat Europa in tegenstelling tot Japan of de Verenigde Staten in de afgelopen tien jaar geen marktaandeel in China heeft verloren, is voornamelijk te danken aan Duitsland. Bovendien is het een van de weinige Europese landen met een handelsoverschot voor China." De Europese Unie, die wordt meegezogen door de kracht van de handelsrelatie tussen Beijing en Berlijn, heeft dus geen andere keuze dan rekening te houden met deze nieuwe economische partner.

Maar deze bevoorrechte bilaterale relatie kan er ook voor zorgen dat de relatie tussen China en de EU verslechtert. "De Chinezen willen dat Duitsland zijn gezag laat gelden om Europa er weer bovenop te helpen", meent Le Temps.

De Zwitserse Franstalige krant neemt de conclusie van het onderzoek over en waarschuwt dat:

het enige evenwicht dat er mogelijk is, via de EU loopt. Maar om de Duitsers ervan te overtuigen op dit gebied vooral goede Europeanen te blijven, is het dringend nodig om een strategisch partnerschap tussen de EU en China te ontwikkelen.

(News in brief)

Datum: dinsdag 22 mei 2012, 15:25
Bron: Presseurop
Categorie: Algemeen
Tags: Berlijn, China, Duitsland, Japan, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry