Militairen klaar voor orkaannoodhulp Cariben

01/06
2012
Met de start van het orkaanseizoen vandaag staan ook de Defensie-eenheden in het Caribisch Gebied weer officieel paraat voor noodhulpverlening. Dit is voor, tijdens en na een orkaan, naast bijvoorbeeld drugsbestrijding, een van de hoofdtaken van het aanwezige marine-, landmacht- en marechausseepersoneel in het gebied.

Medewerkers van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied op Curaçao houden het weer nauwlettend in de gaten. Met name depressies en stormen worden op de voet gevolgd. Officieel gebeurt dat met name in het orkaanseizoen van 1 juni tot 1 december, maar eigenlijk is die alertheid een continu proces. Dit jaar diende de eerste tropische storm (Aletta) zich op 14 mei aan, gevolgd door een tweede (Alberto) en orkaan Bud. 

Ter voorbereiding op het orkaanseizoen zijn er verkenningen uitgevoerd op de Bovenwindse Eilanden waarbij communicatieapparatuur is geplaatst en noodverbindingen zijn getest. Ook is er overleg geweest met de gezaghebbers, lokale autoriteiten en leden van de rampenstaf van Sint Maarten, Saba en St. Eustatius.

Communicatienetwerk

Bij een dreigende orkaanpassage kan de Gouverneur een verzoek voor militaire bijstand indienen. De eerste prioriteit van het ingezette orkaannoodhulpdetachement ligt dan bij het opzetten van een communicatienetwerk. De ervaring heeft namelijk geleerd dat telefoonlijnen en het GSM-netwerk uitvallen, waardoor hulp niet kan worden aangevraagd of gecoördineerd.

Als de verbindingen zijn zeker gesteld, worden de mariniers ingezet voor het verlenen van medische assistentie, het ruimen van puin en het bewaren van de openbare orde en veiligheid. Indien nodig wordt het noodhulpdetachement aangevuld met inzet van het ondersteuningsvaartuig van de marine Hr. Ms. Pelikaan en de landmachtcompagnie die in het gebied aanwezig is.

Essentieel

De geschiedenis van verwoestende orkanen in het Caribisch gebied laat zien dat goed voorbereidde hulpverlening essentieel is, niet alleen op de Beneden en Bovenwindse Eilanden, maar in de hele regio. In 2005, 2007, 2008 en meer recent na de orkaan Earl en tropische storm Tomas in 2010 deden de autoriteiten van verschillende eilanden een beroep op Defensie.

Datum: vrijdag 1 juni 2012, 15:47
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry