Hekken COA-terrein Ter Apel mogen blijven

31/05
2012
Groningen , 31-5-2012

De hekken die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op het terrein van het AZC in Ter Apel heeft gezet, mogen blijven staan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Groningen bepaald. Uitgeprocedeerde asielzoekers en actievoerders die onlangs met hun tentenkamp van het terrein zijn verwijderd, hadden een kort geding tegen zowel het COA als de gemeente Vlagtwedde aangespannen om de hekken te laten verwijderen. Hun eis is echter niet ingewilligd.

Het COA heeft op 24 april 2012 een exclusieve gebruiksovereenkomst voor het terrein in Ter Apel gesloten met de gemeente Vlagtwedde. Een groep asielzoekers en actievoerders heeft daar een tentenkamp opgericht, dat op 23 mei is ontruimd. Twee dagen later plaatste het COA hekken rond het terrein. De gemeente had daar een vergunning voor afgegeven. De oprichters van het tentenkamp hebben zowel het COA als de gemeente in kort geding gedagvaard in de hoop dat de rechter hen zou veroordelen tot het verwijderen van de hekken, zodat zij hun tentenkamp-manifestatie konden voortzetten.

De vordering tegen de gemeente is afgewezen omdat Vlagtwedde de hekken niet heeft neergezet, en dus ook niet tot verwijdering kan worden veroordeeld. Als de eisers willen protesteren tegen de vergunning die de gemeente voor het plaatsen van de hekken heeft verleend, moeten ze om te beginnen bezwaar maken bij de gemeente, stelt de rechter.

Ook het COA kan volgens het niet verplicht worden de hekken weg te halen. De eisers vinden dat zij hun grondrecht tot manifestatie moeten kunnen uitoefenen, maar de rechter vindt dat de belangen van het COA op ongestoord gebruik van het terrein in dit geval zwaarder wegen. Het COA is op grond van de gebruiksovereenkomst verplicht het terrein zelf te gebruiken en heeft geen toestemming om het aan derden in gebruik te geven.

De eisers hebben bovendien niet toegelicht waarom zij de manifestatie niet op een andere locatie binnen de gemeente Vlagtwedde kunnen voortzetten. Ook daarom weegt hun belang minder zwaar dan dat van het COA.

Uitspraken: LJN BW7188 en LJN BW7184

Datum: donderdag 31 mei 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Groningen, Vlagtwedde

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry