2011 door de ogen van de sectorvoorzitters

25/05
2012
Den Haag , 25-5-2012

In het gisteren (24 mei 2012) gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak worden diverse ontwikkelingen en trends geanalyseerd. Een terugblik op 2011 door de ogen van de verschillende sectoren die de Rechtspraak kent.  

Jasper van den Beld, voorzitter van het Landelijk Overleg van de Voorzitters van de Strafsectoren

 

Uitrol DIVOS
“Als het gaat om digitalisering van de Rechtspraak was 2011 het jaar van de uitrol van DIVOS: een mijlpaal voor het strafrecht. Dit systeem voorziet in een zogenoemde ‘viewer’, waarmee rechters en juridisch medewerkers hun zaken digitaal voor kunnen bereiden, ter zitting digitaal kunnen behandelen en waarmee zij ook het vonnis kunnen maken. Alle dossierstukken kunnen digitaal worden doorzocht. Op termijn zullen alle stukken digitaal beschikbaar zijn en kunnen alle strafzaken - als de zittingszalen daarop zijn aangepast- geheel digitaal worden afgehandeld.”

Woordvoerderpool

“De strafsectoren staan als het om media-aandacht gaat natuurlijk met stip bovenaan. Met de inzet van de woordvoerderpool hebben we ook in 2011 aangetoond snel en actief een stevig inhoudelijk verhaal beschikbaar te hebben. Denk aan de zaak-Wilders, het Wetsvoorstel minimumstraffen en de discussie over ‘softe strafrechters’."

Taskforce TBS
“We hebben bovendien snel en adequaat ingespeeld op de commotie die net voor de zomer van 2011 ontstond over twee zaken waarbij sprake bleek van onterechte oplegging, dan wel verlenging van een TBS-maatregel. Een met behulp van de strafsectoren ingestelde Taskforce TBS heeft toen in een aantal maanden meer dan tweeduizend TBS-dossiers herbeoordeeld en geen fouten geconstateerd."

Maarten van de Laarschot, voorzitter van het Landelijk Overleg van de Voorzitters Civiel en Kanton

 

 

Verruiming competentiegrens kantonrechter
“De meest in het oog springende gebeurtenis voor de sectoren Civiel en Kanton was natuurlijk de verruiming van de competentiegrens van de kantonrechter. Zaken met een financieel belang tussen de € 5000 en € 25.000 werden per 1 juli 2011 van de civiele rechter overgeheveld naar de kantonrechter. Het effect was dat de civiele rechter de meer complexe zaken (met een financieel belang vanaf € 25.000) overhield en de kantonrechter er juist complexere kwesties bij kreeg. Dankzij een goede voorbereiding lijkt deze majeure operatie probleemloos te zijn verlopen.”

Minder lichte zaken

“Een andere interessante tendens in 2011 in de sectoren Civiel en Kanton is de afname van het totaal aantal zaken, terwijl de gemiddelde zwaarte van zaken juist toenam. Waarschijnlijk heeft de wijziging van de griffierechten voor burgerlijke zaken per 1 november 2010 daar mee te maken. Daardoor zijn er minder verschillende tarieven en is de hoogte van de tarieven aangepast. Schuldeisers stappen minder snel naar de rechter om hun gelijk te halen: vooral bij eenvoudige incassozaken met een gering financieel belang tellen zij hun knopen. Als de kosten van de gang naar de rechter de hoogte van een vordering (bijna) overstijgen en het zelfs als je wint nog maar de vraag is of je het geld terugziet, is dat natuurlijk niet zo raar.”

E-kantonrechter
“Met trots meld ik dat in 2011 de basis is gelegd voor het project E-kantonrechter. Doel: een eenvoudige, snelle digitale procedure waarmee partijen hun geschil via een beveiligde website voorbereiden en snel ter zitting kunnen voorleggen aan de kantonrechter. Zo’n procedure duurt hooguit 6 tot 8 weken. Pikant detail is dat de grondslag voor deze hightech toepassing een ‘oud’ artikel in het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering uit het predigitale tijdperk is dat we daarvoor hebben afgestoft.”

Gisele Zeben-de Vries, voorzitter van het Landelijk Overleg van de Voorzitters Bestuursector

 

Nieuwe zaaksbehandeling
“2011 stond voor het bestuursrecht in het teken van beweging. Zo hebben wij een grote stap gezet met de nieuwe zaaksbehandeling waarmee we conflicten tussen overheidsinstanties en de burger zoveel mogelijk en in samenspraak met partijen definitief oplossen. Ik vergelijk deze omwenteling binnen onze juridisch behoudende organisatie ook wel eens met een oceaanstomer die van koers is veranderd.”

Managen van werkvoorraad

“Ik vind het ook goed om te zien dat rechtbanken steeds meer samenwerken. Gerechten die het minder druk hebben met bestuurszaken, springen in bij rechtbanken die problemen dreigen te krijgen met de afhandeling van de werkvoorraad. Daar ben ik heel gelukkig mee.”

Rechtseenheid jurisprudentie bestuursrechtelijke appelcolleges
“Een andere heugelijke ontwikkeling is de vorming van zogenaamde rechtseenheidkamers waarin raadsheren uit de appelcolleges Hoge Raad, Raad van State, Centrale Raad van Beroep en College van Beroep voor het bedrijfsleven samenwerken aan meer uniformiteit in bestuursrechtelijke vraagstukken. Je moet dan denken aan afstemming over vragen als: wanneer is een beroep of een akte nog binnen de gestelde termijn ingestuurd en wat zijn de gevolgen als je niet op je beroepsrecht gewezen bent? Voor de burger en de rechtbanken is het goed als de appelcolleges, daar waar dat voor de hand ligt, op dezelfde manier werken."

Martin Holierhoek, voorzitter Landelijk Overleg van Voorzitters Familie- en jeugdrecht

  

Digitale toegankelijkheid van Familierecht

“Binnen de sector Familierecht is vorig jaar flink aan de weg getimmerd om het familierecht digitaal toegankelijk te maken. Zo is het in het voorjaar van 2011 voor de advocatuur mogelijk geworden om in het roljournaal Familiezaken zaken digitaal te monitoren en digitaal processtukken in te dienen. Via GBA-online heeft de rechtspraak toegang tot het Bevolkingsregister om zelf gegevens te kunnen controleren. Bij de uitrol van dit systeem in 2010 was dit alleen mogelijk voor zogenaamde gemeenschappelijke verzoeken tot echtscheiding (echtscheidingsverzoeken waar de echtelieden het over eens zijn). Sinds kort is het voor de Rechtspraak mogelijk geworden in alle familiezaken een GBA-check te doen. Denk aan omgangsregelingen, ouderlijk gezag, adoptie en alimentatiezaken et cetera. Dat scheelt zowel partijen als de Rechtspraak tijd en geld.”

“In 2011 is verder hard gewerkt aan de openstelling van de Verwijsindex Huwelijksgoederenregister. Dit register waarin alle situaties zijn opgenomen die afwijken van of die gevolgen hebben voor ‘de wettelijke gemeenschap van goederen’, is vanaf 1 januari van dit jaar voor iedereen rechtstreeks digitaal toegankelijk geworden. Vorig jaar zijn we ook begonnen met de omvorming van de negentien gezagsregisters van de rechtbanken tot één centraal gezagsregister. Die operatie zal dit jaar worden afgerond.”

Datum: vrijdag 25 mei 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: China, Kanton

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry