Centraal-Europa | Miljarden investering China

27/04
2012
 

Volgens een verklaring van de Chinese premier Wen Jiabao is China van plan om 7,5 miljard euro te steken in nieuwe technologie en de groene economie in Centraal-Europa, zo meldt de Poolse krant Gazeta Wyborcza. Tijdens een tweedaagse top van de veertien Centraal-Europese landen zei de Chinese premier bovendien dat China de import vanuit deze regio de komende drie jaar wil verdubbelen van de huidige 37,8 miljard euro tot 75 miljard euro. 

Poolse deskundigen zijn van mening dat dit alweer een aanwijzing is dat Peking na grootschalige investeringen in Afrika, Amerika en Azië nu serieus overweegt in Centraal-Europa te expanderen. Eén van die landen is Polen, dat wel eens zou kunnen uitgroeien tot de voornaamste handelspartner van China onder de ‘nieuwe’ EU-lidstaten. Toch is niet iedereen gelukkig met dit vooruitzicht. Wyborcza schrijft:

Een aantal Europese deskundigen is van mening dat Peking doelbewust de rol van de EU ondermijnt door bilaterale relaties aan te knopen met verschillende Europese landen. Dat verzwakt de onderlinge samenhang van de EU in de betrekkingen met China.

Die betrekkingen staan sinds kort onder druk. De Europese Commissie “probeert af te dwingen” dat Peking de Chinese openbare markt openstelt voor Europese bedrijven door te dreigen dat er anders regelgeving komt waarmee de EU "represailles neemt door de interne markt te sluiten" voor Chinese bedrijven. 

 

(News in brief)

Datum: vrijdag 27 april 2012, 15:33
Bron: Presseurop
Categorie: Algemeen
Tags: China, Peking, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry