Europees recht verplicht Nederland niet zijn dividendbelasting verder te beperken

24/05
2012
Amsterdam , 24-5-2012

Europees recht verplicht Nederland niet de van een buitenlandse vennootschap geheven dividendbelasting te beperken tot het bedrag aan vennootschapsbelasting dat zou zijn geheven indien deze vennootschap in Nederland zou zijn gevestigd. De belastingkamer van het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Portfolio dividenden
Een Franse vennootschap ontving uit Nederland (alleen) portfolio dividenden waarvoor zij niet aan de Nederlandse vennootschapsbelasting was onderworpen. Daarop werd Nederlandse dividendbelasting ingehouden. De winst uit haar handelsonderneming was verder uitsluitend in Frankrijk belast. Zij stelde te worden gediscrimineerd omdat van haar meer Nederlandse belasting wordt geheven dan van een in Nederland gevestigde vennootschap die hier dezelfde handelsonderneming drijft als de Franse vennootschap in Frankrijk.

Dubbele belasting
Die Nederlandse vennootschap zou namelijk recht hebben op verrekening van de dividendbelasting met de van haar geheven Nederlandse vennootschapsbelasting. Zij heeft recht op teruggaaf voor zover de dividendbelasting meer bedraagt dan die vennootschapsbelasting. Van de Franse vennootschap heft Nederland in dit geval meer dividendbelasting over het dividend dan Frankrijk daarover aan vennootschapsbelasting heft. Nederland geeft dit meerdere niet aan de Franse vennootschap terug. Ook Frankrijk doet dat niet. Daarom wordt (een deel van) het Nederlandse dividend dubbel belast.

Heffingsbevoegdheid over dividend
Het Hof overweegt dat die dubbele belasting wordt veroorzaakt doordat de belastingheffing over de Nederlandse dividenden is verdeeld tussen Nederland en Frankrijk. Nederland heft dividendbelasting over het bruto dividend, Frankrijk heft vennootschapsbelasting over het netto dividend (na aftrek van kosten). Dit hebben Frankrijk en Nederland zo afgesproken in het door hen gesloten belastingverdrag. In internationaal (OESO) verband is het gebruikelijk om de heffingsbevoegdheid over dividend op deze manier te verdelen.

Europees recht
Volgens vaste jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie mogen de lidstaten dat ook zo doen. Indien daardoor een dividend dubbel wordt belast, is dat niet in strijd met het vrije verkeer van kapitaal, zolang de buitenlandse vennootschap voor de dividendbelasting maar niet minder gunstig wordt behandeld dan een vergelijkbare binnenlandse vennootschap die soortgelijke dividenden ontvangt. Aan die eis wordt volgens het gerechtshof in dit geval voldaan.

Geen verboden discriminatie

Het gerechtshof oordeelt namelijk dat de Franse vennootschap zich verder niet in een gelijke of vergelijkbare positie bevindt als een Nederlandse vennootschap. Die laatste is in Nederland belastingplichtig voor alle winst uit haar handelsonderneming, inclusief de ‘Nederlandse’ dividenden. Dat is de Franse vennootschap in Nederland niet.

De weigering van Nederland om zijn dividendbelasting terug te geven vormt daarom geen verboden discriminatie in de zin van het Europese recht.

Datum: donderdag 24 mei 2012, 00:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Frankrijk, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry