Met ‘knalpotten’ langs helden van de Zwarte Cross

23/05
2012
“Vijf minuten rijden, vijf minuten lopen”, zegt René van Dop. “Wát? Vijf minuten lopen met kratten bier?” André Nijman moppert op z’n Achterhoeks met knipoog. Hij maakt met Zwarte Crosscompaan Dinand Garritsen een ‘rondje land’ en is bij Van Dop in ‘s-Gravenzande beland. Van Dop is met meer dan twintig vrienden één van de 65 deelnemende groepen aan de specialsklasse, waarin monsters op wielen in allerlei gedaantes op het crossparcours bulderen. Zijn terreinwagen zal na avonden sleutelen binnenkort veranderd zijn in een knalgroene rups.

De helden van de Zwarte Cross bezoeken. Dat doen Dinand ‘Flappie’ Garritsen en André Nijman, vuurspuwer bij Jovink en de Voederbietels en gezegend met de bijnaam Maneger (“met een e!”). Elk jaar bezoekt de hele band deelnemers aan de specialklasse in een bepaalde regio, de rest wordt door Flappie en Maneger bezocht. Vandaag staan Lisse, Gouda, Albasserdam en ‘s-Gravenzande op het programma. Nijman tilt twee kratten Grolsch richting een flinke container waarin het voertuig van René van Dop een droog onderdak heeft. De kratten zijn het cadeau voor al die mensen die zoveel tijd en geld in hun evenement investeren. Als de verslaggever de woorden ‘beugelflessen’ in de mond neemt, wordt hij lacherig weggewuifd. Nijman: “Dat noemen wij knalpotten jongen. Of plopflessen.”

“We zijn hier om de deelnemers een beetje spirit te geven”, zegt Flappie Garritsen. “Zij zijn de smaakmakers van ons carnaval op wielen. Zij doen veel aan onze cross, die moet je wel met een bezoek vereren.” “We geven ook een stukje advies”, vult Maneger Nijman aan. “Vooral aan mensen die voor het eerst meedoen. We kijken gelijk naar het voertuig als een stukje controle.”

“Mooier dan dit kunnen we het nog niet maken.” René van Dop wijst op de auto waaraan de komende maanden nog zoveel gebeuren moet. Hij heeft al vier keer eerder aan de specials meegedaan. Een prijs heeft Van Dop met zijn vriendengroep VZ & Co nog nooit gewonnen. “Daar doen we het niet om. Wij gaan voor de lol en de sfeer in het rennerskwartier.” Dinand Garritsen: “Er is wel een originaliteitsprijs, uitgereikt door een deskundige en zéker niet-corrupte jury. Die kijkt naar hoeveel tijd en moeite er door deelnemers in hun voertuig is gestoken. Maar het gaat vooral om de eeuwige roem, om het rijden langs twintigduizend joelende en klappende toeschouwers.” En weg rijden Garritsen en Nijman weer, op naar Alblasserdam. Twee posters ‘Voorwaarts Gas!’ laten ze achter op de deuren van de container.

Datum: woensdag 23 mei 2012, 03:30
Bron: Metro Entertainment
Categorie: Entertainment
Tags: Alblasserdam, Gouda, Helden, Limburg, Lisse, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry