Steeds meer jonge kinderen op Hyves

20/09
2009
Oorspronkelijk werd Hyves opgezet als website voor volwassenen, maar inmiddels, vijf jaar later, blijkt de site ook erg populair bij kinderen te zijn. Zo heeft meer dan driekwart van de tieners een Hyvesprofiel, en zit van de 8-jarigen ook al minimaal een derde op Hyves.

Klasgenoten en vrienden zijn de populairste contacten in het vriendennetwerk. Opvallend is dat driekwart van de 8- tot 18-jarigen zijn vader en/of moeder in het netwerk heeft. Daarbij geldt wel hoe jonger, hoe ouder ;-): de 8-jarigen hebben bijna allemaal (een van hun) ouders in de contactlijst, bij de 17-jarigen is dat ongeveer de helft. Daarnaast heeft een op de vijf kinderen een opa en/of oma in hun netwerk, en een op de drie een leraar/ lerares.

Ouders zijn betrokken internetopvoeders, blijkt uit het onderzoek. Het actiefst zijn ouders met jonge kinderen. Zo hebben bijna alle kinderen tussen 8 en 10 jaar hun wachtwoord aan hun ouders gegeven, wat erop wijst dat zij Hyven onder begeleiding van hun ouders. De invloed van ouders is ook zichtbaar aan het feit dat de meerderheid van alle profielen van kinderen tot 10 jaar zijn afgeschermd, dus onzichtbaar zijn gemaakt voor onbekenden. Ouders wijzen hen daarop.

Ouders van jonge kinderen lijken Hyves aan te grijpen om aan internetopvoeding te doen. Ouders van pubers doen dat nog een stuk minder. Want de pubers in het onderzoek gaven veel minder vaak aan dat ze met hun ouders praten over hun ervaringen op Hyves. Van de 8-jarigen heeft de helft het er wekelijks over, maar van de 16-en 17-jarigen is dat nog maar 1 op de 10.

Tweederde van de tieners is wel eens verwijderd uit iemands vriendenlijst ('ontvrienden' heet dat) en dat vinden ze niet leuk. Hoe ga je daarmee om? Ongeveer 1 op de 8 kinderen heeft wel eens ruzie op Hyves, en 1 op de 5 krijgt wel eens een vervelende krabbel. Vooral de 13- tot 15-jarigen hebben daar emotioneel last van.

De cijfers komen uit het onderzoek Krabbels & Respect plz? ;-), van stichting Mijn Kind Online, dat uitgevoerd is ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Hyves. Meer informatie voor ouders is hier te vinden.

Datum: zondag 20 september 2009, 00:00
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry