Uitzet 32.000 jonge palingen in Kampen

12/05
2012
GRAFHORST (EZPress) - Vandaag zijn in de gemeente Kampen, bij Grafhorst 32.000 jonge palingen uitgezet in het Ganzediep en De Goot. Dit gebeurde op initiatief van peurvereniging KIJG, in samenwerking met De Stadserven Kampereiland e.o. en de Stichting DUPAN. Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

De peurvereniging zorgde voor 15.000 jonge palingen. De Stadserven Kampereiland e.o. voegde daar 1.000 palinkjes aan toe. De Stichting DUPAN heeft het totaal verdubbeld tot 32.000 stuks. Die hoeveelheid is vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen. De jaarlijkse uitzetdag van peurvereniging KIJG werd dit jaar voor de vierde maal op rij gehouden.

De paling heeft vanuit het Ganzediep en De Goot de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is geworden, naar zee te gaan. De uitgezette paling is zogenaamde pootaal: jonge paling die een aantal maanden in een kwekerij is opgroeid. Aangenomen wordt dat pootaal, omdat deze groter en sterker is, beter in staat is te overleven in de natuur dan de allerkleinste palingsoort die glasaal wordt genoemd.

Wetenschappelijk onderzoek naar effect herstelmaatregelen

De palingstand in Nederland is te laag. DUPAN voert daarom een programma van maatregelen uit, om aan het herstel van de palingstand bij te dragen. De stichting DUPAN laat voortdurend onderzoek doen naar de effecten van palinguitzet. Wetenschappelijk onderzoek toonde begin dit jaar aan, dat pootaal goed eet en groeit in de natuur. Naast pootaal zet de stichting ook volwassen, zgn. schieraal uit. Met goedkeuring van de Tweede Kamer en het ministerie van EL&I voert DUPAN een tweetal regionale pilots van dit `Paling Over De Dijk`-programma, in samenwerking met de regionale waterschappen en afdelingen van Sportvisserij Nederland

//Einde bericht

Bron: Stichting DUPAN

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: zaterdag 12 mei 2012, 17:02
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Kampen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry