Oranjestraat Goirle: iedereen doet mee

10/05
2012
De Irenestraat in Goirle heeft het weer voor elkaar. Als eerste in Nederland is de straat voor komend Europees Kampioenschap voetbal versierd in rood-wit-blauw en oranje. En dan niet met wat ballonnen en vlaggetjes, maar echt über-uitbundig. De 25 huizen zijn strak ingepakt met oranje bouwdoek, bij elkaar bijna 3.000 vierkante meter. In de perkjes staan straks afrikaantjes. Er komen levensgrote leeuwen van beton, trossen van ballen, een reuzachtige rood-wit-blauwe koe, slingers en vlaggenslierten.

De Irenestraat heeft sinds het WK in 1998 een traditie om de eerste en de uitbundigste te zijn met z’n oranje versiering. En als je eenmaal een positie hebt, moet je die behouden. Er komt ook altijd van alles op af: aandacht van de pers en daardoor sponsoren, van de melkveehouders in de regio tot het tuincentrum om de hoek. Plaatselijk bekende artiesten komen er graag optreden. Burgemeester Machteld Rijsdorp en oud-prof en technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel verzorgden vorig jaar de openingsact. “De Irenestraat zet Goirle op de kaart”, vindt een gemeentewoordvoerder. “De straat past in ons imago als sportieve gemeente, die topsporters heeft voortgebracht als Ireen Wüst, Joris Matthijssen, judoka Grim Vuijsters en beachvolleyballer Marleen van Iersel."

Iedereen wil erbij horen, iedereen doet mee, bezweert Toon van den Pol, sinds jaar en dag vaandeldrager van ‘het oranjegebeuren’ in de straat. “We leven hier met z’n allen twee jaar naartoe, al vinden we het ook altijd wel weer mooi als het is afgelopen en al dat oranjespul eraf gaat.” Natuurlijk zijn er bewoners die niet van voetbal houden. “Maar die hoeven dan niet mee te helpen met versieren. Wij versieren hun huis voor ze, halen na afloop alles netjes weg en herstellen de schade. En ’s avonds kunnen ze gewoon een pilsje meedrinken.” Nooit klachten, als het feest na een gewonnen wedstrijd tot drie ’s nachts voortduurt? “Eigenlijk niet. Het is een hecht en tolerant buurtje hier.”

Van den Pol geeft toe: niet iedereen in de straat is zo enthousiast als hij over de oranjeversiering. Van z’n Turkse buurvrouw bijvoorbeeld hoeft het niet zo nodig, maar ze verzet zich ook niet. Wat zou ze ook – ze is blind – en haar Nederlandse man beleeft er wel lol aan. Van den Pol weet bij navraag niet hoe z’n buurvrouw heet. “Wij zeggen hier altijd buurvrouw.” En ze zal heus meedoen als er straks wat te vieren valt. “Want niet iedereen mag dan van voetbal en versiering houden, van gezelligheid houdt iedereen.”

Datum: donderdag 10 mei 2012, 10:08
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Goirle, Huizen, Noord-Brabant, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry