Benzinedieven slaan slag bij hoge prijzen

01/05
2012
Sinds begin dit jaar zien deurwaarders een significante stijging van het aantal benzinediefstallen. Dat zegt commercieel directeur Dick Kruiswijk van Groenewegen en Partners Gerechtsdeurwaarders. Het is heel eenvoudig, laten Bovag, belangenorganisatie Beta en deurwaarders weten, ‘hoe duurder de brandstof, des te meer diefstallen’.

Ook incassobureau Flanderijn ziet een forse toename. Daar steeg het aantal vorderingen met 20 procent. Flanderijn en Groenewegen zijn samen met PB Tankcollect de grootste bedrijven die incasso’s van bestolen pomphouders afhandelen. Flanderijn kreeg dit jaar tot nu toe vijfhonderd opdrachten tot incasso binnen, tegenover vierhonderd in de eerste vier maanden van vorig jaar. “Wanneer je valse kentekenplaten meeneemt, is het probleem veel groter."

Ewout Klok, pomphouder en voorzitter van Belangenvereniging Tankstations, onderscheidt drie types ‘niet-betalers’: de ‘normale’ benzinedief die steelt met het eigen kenteken op de auto, de dief met valse kentekenplaat en de ‘klopper’. “Die komt kloppend op zijn zakken binnen om te vertellen dat hij geen geld bij zich heeft.” Van dat type wanbetaling zien pomphouders een toename aan het eind van de maand. “Dan is het geld op, maar willen ze toch blijven rijden”, stelt Klok. De extra kosten van een boete en incasso nemen ze dan maar op de koop toe.

Word je bestolen door een doorgewinterde benzinedief, die met een vals nummerbord, dan zie je als pomphouder zelden een cent terug. “Als er eentje gepakt wordt, dan heeft die vaak een hele rits misdrijven op zijn naam staan.” Dan kun je als pomphouder aansluiten in een rij schuldeisers en fluiten naar je geld. Ook daarom is het volgens deurwaarders en Beta lastig om te zeggen hoeveel benzine er gestolen wordt met behulp van foute kentekenplaten. Pomphouders vinden het niet altijd de moeite waard aangifte te doen.

Datum: dinsdag 1 mei 2012, 08:41
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry