Logistiek oefent nieuw NAVO-concept

19/04
2012
Een nieuw logistiek concept van de NAVO moet leiden tot meer efficiëntie bij internationale samenwerking. Stafleden beoefenen het Joint Logistic Support Group (JLSG)-concept deze week in Nieuw Milligen ter voorbereiding op Peregrine Sword in september. Tijdens deze internationale oefening vindt de vuurdoop plaats van de nieuwe werkwijze.

De NAVO wil met het nieuwe concept de logistieke samenwerking verhogen bij internationale missies en oefeningen. Het heeft betrekking op alle deelnemende eenheden, van de aansturende NAVO-hoofdkwartieren tot afzonderlijke gevechtseenheden. Het streven is dezelfde of betere logistieke ondersteuning met minder inzet. 

Een van de onderdelen is Reception, Staging en Onward Movement. Dit houdt in dat deelnemende militairen en materieel al bij aankomst op vliegvelden en in havens (reception) worden samengevoegd tot inzetbare eenheden (staging) om vervolgens inzetgereed naar een operatiegebied te worden vervoerd (onward movement). Dit verbetert de logistiek vergeleken met het samenstellen van eenheden nadat deze eerst naar hun afzonderlijke internationale bases zijn getransporteerd.

Kruipen, lopen, rennen

De kernstaf van het hoofdkwartier JLSG bestaat uit 25 militairen van diverse nationaliteiten van 1 Duits/Nederlands Legerkorps uit Münster. Het wordt aangevuld door Nederlandse stafleden van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) uit Apeldoorn.

Tijdens de vorige oefening, half maart, werd met incidenten de interactie tussen de diverse cellen uit de staf beoefend. Commandant OOCL brigadegeneraal Henk Jan Maijers: “Zo’n stapsgewijze opbouw is noodzakelijk om de processen binnen een samengestelde staf helder te krijgen. Mensen moeten wennen aan het concept, de structuur en aan elkaar. We zijn begonnen met kruipen. Na schuifelen komt lopen en volgende keer gaan we in looppas. Om tijdens Peregrine Sword te kunnen rennen.”

Tot september worden de aansturingsprocessen tegen het licht gehouden en verder verfijnd.

Datum: donderdag 19 april 2012, 16:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Apeldoorn, Gelderland, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry