Militairen onderweg naar Zuid-Soedan

15/04
2012
Vanaf Schiphol zijn vanochtend 16 militairen en 3 politiefunctionarissen vertrokken richting Zuid-Soedan. Ze gaan daar politieagenten trainen en monitoren voor de VN-missie UNMISS. De groep bestaat grotendeels uit marechaussees en werd uitgezwaaid door de commandant van de marechaussee, luitenant-generaal Dick van Putten.

De eenheid vliegt eerst naar Oeganda voor een cursus van de Verenigde Naties. Vervolgens vliegen ze door naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Daar wordt op het UNMISS-hoofdkwartier de definitieve werklocatie bepaald.

Van Putten sprak van een historisch moment nu 15 Nederlandse marechaussees samen met politiemensen en medewerkers van luchtmacht en landmacht afreizen naar het Afrikaanse land. `Jullie gaan een ongelooflijk belangrijke bijdrage aan de veiligheid en welvaart van Zuid-Soedan leveren.` Hij onderstreepte daarbij ook het belang van het thuisfront.

2 jaar

Eind maart vertrokken al 8 militairen voor deze missie. De totale Defensiebijdrage aan UNMISS, de United Nations Mission in the Republic of South Sudan, komt daarmee op 24 militairen. De Nederlandse bijdrage duurt 2 jaar, mits de VN Veiligheidsraad het mandaat na 9 juli 2012 verlengt.

De missie

Zuid-Soedan werd 9 juli 2011 onafhankelijk van Soedan. De VN Veiligheidsraad richtte een dag eerder UNMISS op, om de nieuwe overheid te assisteren bij het opbouwen van de staatsstructuren en het versterken van vrede en veiligheid. Het is een geïntegreerde missie, waarin militaire en civiele inspanningen samengaan.

Het accent van de missie ligt op staatsopbouw, mensenrechten, bescherming van de burgerbevolking, beheersing van interne conflicten door aanwezigheid van militaire capaciteit, vredesopbouwactiviteiten en de versterking van de veiligheidssector. Dit alles om de overheid in staat te stellen effectief en democratisch te regeren.

Datum: zondag 15 april 2012, 13:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Putten, Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry