OV krijgt van reiziger een dikke voldoende

04/04
2012
Het openbaar vervoer wordt door reizigers gewaardeerd met een dikke voldoende. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-klantbarometer, uitgevoerd door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV). Het onderzoek richt zich op het openbaar vervoer dat wordt aangestuurd vanuit de provincies. In totaal vulden meer dan 83.000 mensen de enquête in.

“Reizigers zijn over het algemeen positief over het ov”, zegt Gerard van Kesteren, projectleider van de OV-klantbarometer, “Het slechtste algemene punt dat dit jaar werd gegeven, was een 6,4.”

De onderzoeksgebieden die het beste scoorden waren de Waddeneilanden, Veerdienst Dordrecht-Rotterdam en de Veerdienst Amsterdam-Velsen. Volgens Van Kesteren betekent dit echter niet dat de kwaliteit van het ov daar beter is. “Op de Waddeneilanden komen bijvoorbeeld veel toeristen. Die beoordelen het ov vaak beter.”

De drie slechtst beoordeelde gebieden waren de treinverbindingen tussen Arnhem en Tiel, tussen Arnhem en Winterswijk en tussen Zwolle en Emmen. “De treinen op deze trajecten zitten vaak vol met studenten”, aldus Van Kesteren. “Als je kijkt naar de verbinding tussen Arnhem en Winterswijk dan valt op dat er vorig jaar ook veel problemen waren met de infrastructuur.”

Het onderdeel ‘gemak kopen vervoersbewijs’ werd in 2011 iets slechter beoordeeld. “De overgang naar de ov-chipkaart heeft zeker invloed gehad op de beoordeling”, zegt Van Kesteren. Opvallend is dat vooral reizigers tussen de 18 en 40 jaar aangeven hier last van te hebben. Ouderen zijn het positiefst. “Ouderen hebben misschien voornamelijk abonnementen, de middengroep moet steeds de ov-chipkaart opladen”, geeft Van Kesteren als mogelijke verklaring.

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen ontevreden zijn over de prijs van het openbaar vervoer. Van Kesteren: “Dit is ieder jaar het onderdeel waar een laag cijfer voor wordt gegeven. Het is natuurlijk ook een beetje vragen naar de bekende weg”.

Datum: woensdag 4 april 2012, 08:27
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Arnhem, Dordrecht, Drenthe, Emmen, Gelderland, Noord-Holland, Overijssel, Rotterdam, Tiel, Velsen, Winterswijk, Zuid-Holland, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry