Reünie 50 jaar na Nieuw-Guinea

29/03
2012
Zo’n 200 oud-mariniers en enkele oud-strijders van de Koninklijke Landmacht troffen elkaar gisteravond op de Van Ghentkazerne in Rotterdam om terug te blikken op hun periode in Nieuw-Guinea. Het was op de dag af 50 jaar geleden dat de strijdkrachten daar werden aangevuld met eenheden mariniers.

Niet alleen de veteranen kwamen op het tiende lustrum af, ook defensieminister Hans Hillen gaf acte de présence, net als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De aanwezigheid van de huidige en toekomstige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, respectievelijk luitenant-generaal Lex Oostendorp en generaal-majoor der mariniers Ton van Ede, onderstreepten het uitzonderlijke van deze bijeenkomst.

Papoea’s

Minister Hillen toonde zich zeer betrokken bij de veteranen “U heeft uw stinkende best gedaan. Voor onze generatie is Nieuw-Guinea echter nog altijd een litteken, maar we moeten de bladzijde nu omslaan.” Burgemeester Aboutaleb brak ten overstaan van de oud-militairen een lans voor de veteranen. 

Veel van de oud-strijders zijn op humanitair gebied nog steeds betrokken bij de voormalige kolonie. Met tal van projecten proberen zij de lokale bevolking van Papoea’s te ondersteunen.

Datum: donderdag 29 maart 2012, 11:38
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Ede, Gelderland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry