Weekoverzicht Defensie-operaties

27/03
2012
Nederlandse F-16’s zijn deze week in actie gekomen om een aanval van Afghaanse opstandelingen op een Italiaanse legerbasis in Farah af te slaan. Hierbij zijn door de Nederlandse vliegers ook wapens ingezet. Een overzicht van Defensie-operaties van 19 tot en met 26 maart.

Bij de aanval op een voorpost van de coalitietroepen kwam 1 militair uit Italië om het leven en raakte een aantal anderen gewond. Op verzoek van de Italianen leverden 2 Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen ondersteuning om de gewelddadigheden te stoppen.

Robot
De politie van Kunduz nam een explosievenrobot in gebruik. De politiecommandant van Kunduz overhandigde het door ISAF geleverde apparaat aan de teamleider van de explosieven opruimingsdienst (EOD) van het district. Explosieven zijn een groot probleem in Afghanistan. De moderne robot stelt de Afghaanse EOD in staat om van afstand veilig te werken. Eerder leverde Nederland al zogenoemde Ammo-boxen  op de politieposten.  Afghanen kunnen gevonden explosieven hier afleveren waarna deze door de EOD op verantwoorde wijze tot ontploffing worden gebracht. Ook worden er door de Nederlandse trainers lessen gegeven aan de EOD in onder meer het herkennen en ontmantelen van explosieven.

Trainers van de Police Training Group verzorgden lessen aan politieagenten van Kunduz en Khanabad. Tijdens het Perzisch Nieuwjaar op 20 maart (Noruz) waren er geen trainingen. De politietrainers bezochten wel de Afghaanse politie en bekeken hun bewakingsactiviteiten tijdens deze nationale feestdag. 

Kandahar
Gedurende de week was Kandahar Airfield 2 keer het doel van raketaanvallen. Hierbij vielen geen slachtoffers en ontstond geen schade aan Nederlandse zijde.

Beveiligingsteams
2 schepen van de firma Van Oord vertrokken vorige week woensdag van Mombassa (Kenia) naar Jebel Ali (Verenigde Arabische Emiraten). Ook het grote transportschip de Talisman van Dockwise verliet vrijdag de haven, van Singapore op weg naar Minas Rashid (VAE). Het Nederlands transportschip Target van de Nederlandse firma Dockwise passeerde afgelopen week het Somalisch Bassin en vaart nu door de Arabische Zee naar Jebel Ali. Op de Nederlandse schepen zijn door het Vessel Protection Detachment van Defensie beschermingsmaatregelen getroffen om eventuele aanvallen van piraten te voorkomen of af te slaan. 

Somalië
Hr. Ms. van Amstel volgt op weg naar de wateren rond Somalië een intensief trainingsprogramma. Het M-fregat werkte daarin samen met het Zweedse vrachtschip Fidela. Zo mochten de opvarenden van de Van Amstel het 228 meter grote schip gebruiken als oefenplatform. 

Zuid-Sudan
De voorhoede van de eerste rotatie van de Verenigde Naties-missie UNMISS in Zuid-Soedan is aangekomen in Uganda. Hier volgen de 7 militairen een zogeheten inrotatiecursus van de VN van enkele dagen om vervolgens door te reizen naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. De VN-missie richt zich op staatsopbouw, economische ontwikkeling, mensenrechten, bescherming van de burgerbevolking en versterking van de veiligheidssector en ziet toe op de vrede en veiligheid. Dit alles om de overheid in staat te stellen effectief en democratisch te regeren zodat deze jonge staat niet in instabiliteit vervalt. De Nederlanders worden ingezet in het zuiden van Zuid-Soedan.

 

 

Operaties binnen Nederland:

Caribisch gebied
Het nieuwe stationsschip in de West, Hr. Ms. Amsterdam, patrouilleerde in het Caribisch Gebied. Met behulp van snelle rubberboten en de Lynx-boordhelikopter zijn in totaal 39 controles op schepen uitgevoerd, uiteenlopend van plezierjachten, vissersboten en fruitbarken tot een tanker van 110.000 ton. Verschillende schepen kregen waarschuwingen vanwege tekortkomingen op het gebied van veiligheid. Een schip dat de visserijwetgeving overtrad, is overgedragen aan autoriteiten op Anguilla, die proces-verbaal opmaakten. 

Explosieven
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen week bijna 30 ruimingen uitgevoerd van ongesprongen projectielen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een geïmproviseerd explosief op veilige wijze tot ontploffing gebracht.

Patiëntenvervoer
Een reddingshelikopter van Defensie haalde een man op van het transportschip Sofie Maersk. Het slachtoffer werd naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gebracht. Het schip voer op dat moment 38 zeemijlen uit de kust bij IJmuiden. Een Belgische reddingshelikopter is ingezet voor medische evacuatie van een persoon van het schip de Key Boundery. 

Open Skies-vluchten
Afgelopen week vonden 3 zogenoemde Open Skies-vluchten plaats boven Nederland. Het Open Skies-verdrag geeft landen uit Europa, Eurazië en Noord-Amerika de mogelijkheid om observatievluchten uit te voeren boven elkaars territorium wat tot wederzijds begrip en vertrouwen leidt. Er werden vluchten uitgevoerd door Canada, Duitsland samen met de Verenigde staten en een gecombineerde vlucht van Rusland en Belarus

Datum: dinsdag 27 maart 2012, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Anguilla, Canada, Duitsland, Kenia, Noord-Holland, Rusland, Singapore, Soedan, Uganda, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry