NAVO-oefening Cold Response ten einde

23/03
2012
De grote NAVO-oefening Cold Response is gisteren beëindigd. 16.000 militairen uit 15 landen trainden de afgelopen 2 weken in Noorwegen anti-terreursituaties onder koudweeromstandigheden. Een van de leerpunten voor de volgende oefening in 2014: stem de verschillende communicatiesystemen beter op elkaar af.

Defensie nam deel met 800 militairen, waaronder een grote maritieme afvaardiging en eenheden van land- en luchtmacht. De Nederlandse eenheden vertrokken afgelopen woensdag uit het Noorse oefenterrein, na een 48 uur durende aanval. De focus lag daarbij onder meer op het afweren van luchtaanvallen, het bestrijden van onderzeeboten en het onopgemerkt aan land brengen van amfibische eenheden. Ook het inrekenen van terroristen behoorde tot het scenario.

Amfibisch

Voor Nederland stond de afgelopen weken vooral het amfibisch optreden met Groot-Brittannië centraal. Aan boord van het Britse marineschip HMS Bulwark stuurden Engelse en Nederlandse commandanten in een gezamenlijke staf de diverse eenheden aan. Hr. Ms. Rotterdam fungeerde als uitvalsbasis voor Amerikaanse, Britse en Nederlandse troepen en leverde logistieke ondersteuning. Commandant kapitein-ter-zee Huub Hulsker is tevreden: `wij hebben onder zeer diverse en extreme omstandigheden onze taken kunnen oefenen.`

Reactiemacht

Cold Response geldt ook als belangrijke voorbereiding voor de Amfibische Taakgroep van de marine, die in de tweede helft van 2013 paraat staat voor de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. 

De schepen en eenheden keren 30 maart terug in Den Helder. Gedurende de thuisreis staan nog verschillende maritieme oefeningen op het programma.

Datum: vrijdag 23 maart 2012, 15:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland, Noorwegen, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry