Honderden nieuwe initiatieven voor duurzame energie

15/03
2012
DEN HAAG (EZPress) - Er zijn voor dit jaar 489 nieuwe initiatieven ingediend bij de stimuleringsregeling voor de productie van duurzame energie SDE vooral op het gebied van zonneenergie mestvergisting en aardwarmte. Met de initiatieven kan genoeg energie worden opgewekt voor het verbruik van 250.000 huishoudens.

Nieuwe banen

Voor de SDE die 13 maart 2012 werd opengesteld bestaat veel animo. Er is voor dit jaar nu al 2 miljard aan projecten ingediend. Ondanks het groot aantal aanvragen is het niet zeker dat met de aanvraagde projecten het beschikbare budget van 17 miljard wordt overschreden. Dit levert duurzame energie n nieuwe banen op zegt minister Verhagen van Economische Zaken Landbouw en Innovatie ELI. Met de projecten die dit jaar worden gehonoreerd kunnen 2000 mensen aan de slag.

Inschrijven voor zo laag mogelijk subsidiebedrag

De regeling is zo opgezet dat projecten voor een zo laag mogelijk subsidiebedrag inschrijven. Daardoor is de belastingbetaler circa 3 miljard goedkoper uit dan bij de oude regelingaldus Verhagen. In 2012 krijgen producenten voorrang als ze genoegen nemen met een subsidie van maximaal 7 eurocentkWh voor elektriciteit 483 eurocentNm3 voor groen gas en 194 euroGJ voor warmte.

Warmteprojecten

In 2012 komen voor het eerst ook warmteprojecten in aanmerking voor de stimuleringsregeling. Warmte heeft veel potentieel om goedkoop duurzame energie op te wekken net als elektriciteit die wordt geproduceerd en gebruikt in het eigen bedrijf. Ook het gebruik van energie op het eigen bedrijf komt in 2012 in aanmerking voor de SDE.

De komende periode gaat Agentschap NL de organisatie die de SDE uitvoert de ingediende projecten beoordelen om vast te stellen of aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan.

Einde bericht

Bron Ministerie van ELI

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 15 maart 2012, 07:37
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry