VNONCW Databescherming EU jaagt bedrijven onnodig op kosten

07/03
2012
DEN HAAG (EZPress) - Het voorstel voor de nieuwe Europese richtlijn voor gegevensbescherming maakt te weinig onderscheid tussen gewone en risicovolle bedrijfsprocessen en zorgt daarmee voor onnodige administratieve en nalevingskosten voor het bedrijfsleven vinden VNONCW en MKBNederland. Zij schrijven dat in een brief aan de Tweede Kamer die het voorstel deze week bespreekt.

De richtlijn schrijft voor bij welke bedrijfsgrootte bedrijven maatregelen moeten treffen zoals het aanstellen van een data protection officer. Volgens de werkgeversorganisaties zou echter niet de bedrijfsgrootte het richtsnoer moeten zijn maar de feitelijke risicos van het lekken van gegevens. Anders moeten grote bedrijven maatregelen treffen terwijl er geen sprake is van risico en hoeven kleine bedrijven waar wel risicos zijn geen maatregelen te nemen.

In de huidige wet worden daarnaast uitzonderingen gemaakt voor verwerking van gegevens die geen risico vormt voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen. In het nieuwe voorstel komen nauwelijks uitzonderingen voor.

De Europese Commissie heeft bij het opstellen van de richtlijn onvoldoende rekening gehouden met de eigen regels die sectoren als de banken de verzekeraars en de zorg zelf al hebben ingesteld vinden VNONCW en MKBNederland. Verder zouden maatregelen ook zoveel mogelijk moeten worden beperkt tot de internetactiviteiten van bedrijven.

Einde bericht

Bron VNONCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 7 maart 2012, 12:52
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry