Mag je provider je telefoonnummer meesturen bij websitebezoek?

05/03
2012
Een lezer wees me op een Deens artikel (extragratis privacyschendende vertaling) waarin werd gemeld dat de telecomoperator TDC de telefoonnummers van hun mobiele gebruikers beschikbaar stelt aan `geselecteerde’ websites. Het deed me denken aan X-ASID, maar het lijkt een andere technologie te zijn.

Waar ik me over verbaasde, is de opmerking op het einde:

“Het is net als bij het surfen vanaf een computer, en uw IP-adres wordt opgeslagen. Hier is het gewoon uw telefoonnummer “, zegt Rasmus Avnskjold.

Oftewel: we sturen uw telefoonnummer mee want als je op internet zit gaat ook je IP-adres mee en dat is eigenlijk hetzelfde. Eh, wat?

Natuurlijk is dit een volstrekt andere kwestie. Een IP-adres is nodig als deel van de communicatie via internet. Als de wederpartij je IP-adres niet weet, dan wordt het heel lastig IP pakketjes terug te sturen. Om die reden is er geen toestemming nodig om dit IP-adres te mogen ontvangen en gebruiken voor dit doel. (Formeel: het IP-adres wordt verwerkt op grond van “noodzakelijk bij de uitvoering van de overeenkomst tot aanlevering van een webpagina”.

Maar het telefoonnummer meesturen met een internetbrowsesessie lijkt me daar bepaald niet nodig bij. Ze gaan je echt niet bellen of de webpagina wel snel genoeg laadt of zo. De enige reden om het telefoonnummer mee te sturen, is om de bezoeker te kunnen identificeren. En dát mag niet zonder aparte toestemming van die bezoeker.

Oh, en morgen wordt plenair gestemd in de Eerste Kamer over de cookiewet. Spannend!

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: maandag 5 maart 2012, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry