Verven zonder water

01/03
2012
Het Nederlandse DyeCoo kleurt de textiel van Nike. Dat gebeurt zonder water maar met CO2. Milieuvriendelijker en goedkoper.

In de textielindustrie is de Nederlandse verftechniek van DyeCoo een doorbraak. Waar het kleuren van textiel tot nu toe een proces met chemicaliƫn en een groot waterverbruik is, heeft DyeCoo een machine ontwikkeld die textiel verft zonder chemicaliƫn, zonder water en met gebruik van CO2.

'De stof gaat droog de machine in en komt er droog uit', zegt directeur Reinier Mommaal. Hoe het droge CO2-proces werkt? Koolstofdioxide (CO2) wordt superkritisch boven 31 graden Celsius en een druk van meer dan 74 bar. Deze vloeistofachtige dichtheid maakt ontbinding van materialen mogelijk. Voor verven met CO2 in deze staat brengen wij de CO2 tot 120 graden Celsius en een druk van 250 bar. In die toestand penetreert de CO2, vol met kleurstof, de synthetische vezels waarbij het uitzet zodat de verf goed de vezels kan binnendringen. Zo worden alle stappen als afschrobben, verven, spoelen en het verwijderen van overtollige verf in een keer uitgevoerd.

verwante verhalen

Neutrino sneller dan licht? Oeps, foutjeBreinimplantaat stuurt robothand aanAccudoorbraak brengt elektrische auto dichterbijAstronaut bouwt ISS in de ruimte naLevensgrote 3d-printer maakt kamers

Datum: donderdag 1 maart 2012, 11:26
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry