Minister bij herdenking Market Garden

17/09
2009
Minister van Defensie Eimert van Middelkoop houdt aanstaande zondag in Nijmegen een toespraak bij de officiële herdenking van het geallieerde offensief Market Garden, dat 65 jaar geleden plaatsvond. De minister is die dag ook aanwezig bij ander plechtigheden rond de herdenking van deze voor Nederland belangrijke episode uit de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking van de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 20 september. De minister legt zondagmorgen samen met de Commandant Landstrijdkrachten, generaal Rob Bertholee, Commandant Luchtstrijdkrachten Jac Jansen en 700 kinderen uit de betrokken gemeenten een krans op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. De plechtigheid wordt afgesloten met een fly-by van diverse historische vliegtuigen en C-130 Herculessen van de Britse en Amerikaanse luchtmacht.

‘44 Forever Free’Vervolgens is Van Middelkoop samen met zijn Britse ambtgenoot, Bob Ainsworth, aanwezig bij de heropening van het Airborne Museum. ’s Middags houdt minister Van Middelkoop een toespraak bij de officiële herdenking in Nijmegen. Hier wordt onder de naam '44 Forever Free' gevierd dat het precies 65 jaar geleden is dat de operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van de stad Nijmegen.

Daarnaast neemt Defensie deel aan en ondersteunt een groot deel van de herdenkingen met militair ceremonieel en demonstraties. Zo vertrekken op zaterdag 19 september ruim 900 parachutisten vanaf vliegbasis Eindhoven voor een paradropping boven de Ginkelse Heide bij Ede. Militairen van 11e Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen, het Britse 2e en 4e Parachutistenbataljon en parachutisten van de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Division brengen met het herhalen van deze historische sprong een eerbetoon aan de collega’s van toen.

WaaloversteekOp zondag 20 september herhalen militairen van 43 Beveiligings- en Verkenningseskadron en van 105 Brugcompagnie samen met veteranen de historische de oversteek in rubberboten van de Amerikanen over de Waal. De oversteek vindt plaats na de herdenkingsbijeenkomst bij het monument op de Oosterhoutse dijk te Nijmegen. Vertegenwoordigers van Defensie zullen bovendien deelnemen aan andere herdenkingsdiensten op 18 september bij het Airborneplein ‘de Berenkuil’ te Arnhem.

Market GardenMarket Garden moest de oorlog aanzienlijk bekorten, maar liep uit op een fiasco voor de geallieerden. Want hoewel Nijmegen werd bevrijd, werd het uiteindelijke doel niet behaald. Market Garden moest de weg naar het Ruhrgebied vrijmaken, maar de laatste brug, de huidige John Frostbrug in Arnhem, wist men niet in handen te krijgen. Van de 30.000 geallieerden werden ruim 18.000 militairen gedood, gewond of krijgsgevangen genomen. En ook onder de Duitse militairen en de Nederlandse burgerbevolking waren duizenden slachtoffers te betreuren.

Vliegbasis Eindhoven stelt het platform beschikbaar voor 6 C-130 Herculessen van de Amerikaanse luchtmacht, 3 C-130 Herculessen van de Britse luchtmacht, een C130 Hercules van de Belgische luchtmacht, 2 DC-3 Dakota’s en een Spitfire MK IX uit het Verenigd Koninkrijk en een CASA 295 uit Polen. Voor meer informatie over vliegbewegingen, zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor geluidhinderklachten kan worden gebeld met het gratis nummer 0800-0226033.

Datum: donderdag 17 september 2009, 18:57
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry