Marine op jacht naar contrabande in Caribisch gebied

14/02
2012
12 landen, waaronder de Koninklijke Marine van Nederland, bestrijden momenteel drugssmokkel in een groot gedeelte van het Caribische gebied en de Stille Oceaan. Dit gebeurt onder de noemer Operation Martillo. De nadruk ligt op de Zuid- en Midden-Amerikaanse kustwateren. Ook wordt zo voorkomen dat de drugs richting Nederland gaan.

De Koninklijke Marine in het Caribische gebied werkt nauw samen met de drugsbestrijdingsorganisatie JIATF-South. Nederland is zodoende voor een groot deel betrokken bij het planningsproces voor deze operatie. De marine zet voor onbepaalde tijd varende eenheden in. De Kustwacht Caribisch gebied neemt deel met het maritieme patrouillevliegtuig DASH 8 en levert assistentie om de Koninkrijkswateren te beschermen.

Leiding

De leiding van de operatie ligt in handen van het United States Southern Command, één van de negen operationele commandocentra van de Amerikaanse strijdkrachten. De feitelijke coördinatie van de operatie ligt in handen van de Joint Interagency Task Force South, een onderdeel van Southern Command, in Key West, Florida. Deze taskforce richt zich voornamelijk op het bestrijden van georganiseerde criminaliteit en drugssmokkel in de regio. Ook andere diensten als de Coast Guard en de Drug Enforcement Adminstration (DEA) nemen daarin deel.

Aan Operation Martillo doen ook Belize, Canada, Colombia, El Salvador, Frankrijk, Groot-Brittannië, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en Spanje mee. Ongeveer 80% van de cocaïne die in de VS aankomt wordt via zee vervoerd. In 2011 werd tijdens operaties als Martillo 119.000 kilo coke onderschept, ter waarde van 2,35 miljard dollar op de Amerikaanse markt.

Datum: dinsdag 14 februari 2012, 17:27
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Belize, Brazilië, Canada, Colombia, Frankrijk, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Salvador, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry