Nederland hoogste veiligheidseisen berging radioactief afval Belgi

08/02
2012
DEN HAAG (EZPress) - Nederland zal pleiten voor de hoogste veiligheidseisen bij de berging van radioactief afval in Belgi. Dat verklaarde minister Verhagen van Economische Zaken Landbouw en Innovatie ELI 8 februari 2012 na overleg met een delegatie uit de provincie NoordBrabant.

Delegatie uit NoordBrabant

Belgi doet onderzoek naar de mogelijkheden van berging van radioactief afval afkomstig uit Belgische kerncentrales en onderzoeksreactor in diepe bodemlagen. Voor de bergingen gelden zeer strenge regels rondom veiligheid en milieu.

De delegatie uit NoordBrabant bestaande uit gedeputeerde Van den Hout wethouder van gemeente Bergeijk Van der Meijden en directeur van Brabant Water Van Nuland vroeg aandacht voor mogelijk grensoverschrijdende effecten van de berging.

Overleg met Belgi

Er blijft regelmatig contact met de Belgische autoriteiten aldus minister Verhagen. Als de plannen concreter worden zullen we met Belgi overleggen om te verzekeren dat er geen gevolgen zijn voor de veiligheid of het milieu. Natuurlijk stellen we NoordBrabant daar steeds van op de hoogte.

Onderzoek naar geschikte grondlagen

NIRAS de Belgische organisatie die radioactief afval beheert kijkt niet naar een locatie voor de berging. Wel onderzoekt NIRAS in opdracht van de Belgische regering welke grondlagen geschikt zijn. Sommige van deze lagen die bevinden zich in het grensgebied met Nederland. Mede op verzoek van het ministerie van ELI en de provincie NoordBrabant heeft NIRA toegezegd dit onderzoek te verruimen naar dieper liggende grondlagen in andere delen van Belgi.

Eindberging

Elk land in Europa stelt een plan op over de eindberging van radioactief afval. In Nederland wordt kernafval in ieder geval komende 100 jaar bovengronds opgeslagen bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval COVRA in Zeeland.

Einde bericht

Bron Ministerie van ELI

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 8 februari 2012, 14:13
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Bergeijk, Noord-Brabant, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry