En ondertussen in de rest van de wereld…

07/02
2012
Bits of Freedom houdt de ontwikkelingen bij die raken aan jouw internetvrijheid en richt zich daarbij vooral op Nederland. Maar het internet is niet aan landsgrenzen gebonden en daarom werpen we geregeld ook een blik over de grenzen. Wat gebeurde er in januari in het buitenland? Een selectie.

Europa

Om gelijk met het goede nieuws te beginnen: Europa heeft Europarlementariër Marietje Schaake aangewezen als rapporteur voor een onderzoek naar internetvrijheid. De afgelopen tijd heeft ze zich hier vol passie en kunde voor ingezet. We wensen haar veel succes.
Ondertussen zal het anti-namaakverdrag ACTA binnenkort door het Europees Parlement worden behandeld. Onze koepelorganisatie EDRi legt uit wat er allemaal mis is met ACTA. En wij zetten op een rijtje wat jij zelf kunt doen tegen ACTA. We kunnen iedereen trouwens aanraden om zich te abonneren op de nieuwsbrief van EDRi, als je op de hoogte wil blijven van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van internetvrijheid in Europa.
Het auteursrecht blijft de gemoederen bezighouden. EMI daagde de Ierse regering voor de rechter om ze te dwingen het auteursrecht strenger te handhaven. In Finland werd, net als hier, een uitspraak gedaan op grond waarvan providers de Pirate Bay moeten blokkeren.

 

Noord-Amerika

In de Verenigde Staten zijn de controversiële wetsvoorstellen SOPA en PIPA natuurlijk het belangrijkste nieuws. Grote internetsites zoals Wikipedia gingen op zwart uit protest. En met succes: de voorstellen zijn voorlopig van de baan.
Inmiddels zijn na een rechtszaak de twittergegevens van Rop Gonggrijp, maar ook die van het IJslandse parlementslid Birgitta Jónsdottir in handen van de Amerikaanse overheid.
In de Verenigde Staten speelt verder een interessante rechtszaak waar de aanklager een verdachte wil dwingen om versleutelingscodes af te staan. De rechter heeft hier inmiddels in het nadeel van de verdachte beslist.

 

Azië en Midden-Oosten

Is het dan zoveel beter in Azië? Niet echt, getuige het afgegrendelde internet van Iran, de mogelijke backdoor-verzoeken van de Indiase regering aan diverse technologie-bedrijven zoals RIM en Apple en blokkadeverzoeken van diezelfde regering.
Verder overweegt Singapore om soortgelijke wetgeving als SOPA in te voeren.
China voert een kruistocht tegen anoniem internetgebruik. Overigens is China ook het land van het grootste datalek ooit: de privé-gegevens van 100 miljoen Chinezen werden begin dit jaar gehackt. Later werden nog eens 40 miljoen wachtwoorden buitgemaakt.
In Koeweit is besloten om het Chinese voorbeeld te volgen en anonieme Twitter-accounts te verbieden.

 

Hebben we nog datalekken?

Jazeker! Naast de al genoemde lekken in China zijn twee opvallende lekken bij game-fabrikanten te vinden: het ging mis bij Atari en Square Enix.

 

Alle bovenstaande links zijn ook te vinden op de Delicious-pagina van Bits of Freedom, waar inmiddels bijna 3800 gecategoriseerde links beschikbaar zijn! (Tip: check ook de RSS-feed!)

Datum: dinsdag 7 februari 2012, 10:18
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT
Tags: China, Finland, Iran, Koeweit, Singapore, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry