Nieuw eiwit speelt mogelijk rol bij ontstaan diabetes type 1

01/02
2012
AMERSFOORT (EZPress) - Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw eiwit gevonden dat mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 1. Het eiwit is nauw betrokken bij het regelen van de bloedsuikerspiegel die bij diabetes ontregeld is. Dat is deze maand gepubliceerd in het vaktijdschrift Pancreas.

Het eiwit heet IHoP en wordt gemaakt in de alvleesklier waar ook diabetes ontstaat. De onderzoekers ontdekten dat mensen met diabetes type 1 geen IHoP hebben terwijl ze dat vlak voor het begin van hun ziekte nog wel hadden.

Om uit te vinden wat IHoP doet schakelden de onderzoekers het eiwit uit bij een aantal knaagdieren. Het bleek dat er allerlei reacties in de alvleesklier tot stand kwamen waardoor uiteindelijk de cellen die insuline maken doodgingen.

Dat is opmerkelijk want het lijkt verdacht veel op het ontstaan van diabetes type 1. Door een fout van het immuunsysteem worden bij dit type diabetes de cellen die insuline maken aangevallen en gaan ze dood. Daardoor hebben mensen met diabetes type 1 geen insuline en is hun bloedsuiker ontregeld.

Deze gelijkenis en het feit dat mensen met diabetes type 1 geen IHoP meer hebben doet vermoeden dat IHoP een rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 1. Dat zou betekenen dat het een nieuwe kans biedt voor behandeling en genezing. Maar voor het zover is is er eerst meer onderzoek nodig naar de precieze functie van het eiwit.

Einde bericht

Bron Diabetes Fonds

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 1 februari 2012, 07:02
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry