Knapen PSI bedoeld voor lokale ontwikkeling

24/01
2012
DEN HAAG (EZPress) - De uitzending van Radar is voor staatssecretaris Knapen aanleiding om te onderzoeken of er sprake is van onregelmatigheden in een project in Bosni uit 2007. Uiteraard is mij er veel aan gelegen dat geld goed wordt besteed gericht op lokale economische ontwikkeling. Ik laat uitzoeken of dat hier ook is gebeurd aldus de staatssecretaris.

Wel bestrijdt de staatssecretaris het beeld als zou over de hele breedte OSgelden worden gebruikt bij de subsidie van megastallen in het buitenland. De verstrekte subsidies genoemd in het rapport betroffen voornamelijk geld van het ministerie van ELI via het voormalige Programma Samenwerking Opkomende Markten PSOM waarvan enkele procenten naar veehouderijprojecten. In slechts n geval gaat het om een subsidie aan het bedrijf Van Genugten in Bosni vanuit het OSbudget. Dit project valt sinds 2009 onder het nieuwe OS programma Private Sector Investeringen PSI.

Het Private Sector Investeringen programma is bedoeld om economische ontwikkeling te stimuleren in OSlanden. Dit gebeurt met kennis en expertise van het Nederlandse bedrijfsleven via joint ventures waarbij het bedrijf minimaal 50 inlegt en de overheid eenmalig financile middelen ter beschikking stelt. Praktijk ervaringen in Afrika duurzame koffie met Simon Levelt in Oeganda Cashewnoten in Mozambique bijvoorbeeld laten zien dat dit goed werkt. Het programma is gericht op lokale economische ontwikkeling en niet op het verhogen van de winst van Nederlandse bedrijven als zodanig. Een evaluatie van het PSI programma in 2010 beoordeelt het programma als succesvol en toont aan dat een project gemiddeld 81 directe lokale banen oplevert naast gemiddeld 1300 indirecte banen van lokale producenten en toeleveranciers. Ook gaf de evaluatie nog aanleiding tot verbeteringen die in aanvullende criteria voor 2012 zijn vertaald.

Aanvragen voor subsidie onder PSI worden altijd gecontroleerd. Elk bedrijf en de lokale partner dat een voorstel indient voor PSI wordt bezocht en er wordt gekeken of de bedrijfsvoering en financiering van het bedrijf in orde zijn en of het ook voldoet aan internationaal geldende normen op het terrein van bijvoorbeeld arbeidsrechten. Dat is voor het project van Van Genugten in maart 2007 gebeurd. Het bedrijf en de lokale partner hebben destijds een goede indruk gemaakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert de volgende criteria voor beoordeling van PSI programmas het leidt tot economische ontwikkeling en lokaal ondernemerschap in het betreffende land het moet voldoen aan alle richtlijnen van bijvoorbeeld ILO vakbonden en de OESO voor maatschappelijk verantwoord ondernemen o.a. ook arbeidsomstandigheden milieu het moet na de OS investering financieel levensvatbaarheid zijn het moet innovatief zijn het gaat om een beperkte eenmalige gift maximaal 50 procent van de investering en het lukt niet om geld op andere manier met lening van bank te krijgen. PSI projecten worden jaarlijks bezocht door Agentschap NL.

Voor wat betreft PSOM projecten niet gefinancierd uit OSmiddelen van het toenmalige ministerie van Economische Zaken ging het om Nederlandse bedrijven te helpen uit te breiden naar opkomende markten. De negen door Stichting Wakker Dier genoemde PSOMEZ investeringen in dierlijke productie voldoen in alle gevallen aan de toen geldende Europese regelgeving. PSOMprojecten zijn daar destijds op getoetst.

Einde bericht

Bron Ministerie van ELI

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 24 januari 2012, 14:18
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Mozambique

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry