GroenLinks Amsterdam wil scooters aanpakken

19/01
2012
AMSTERDAM (EZPress) - Collegepartij GroenLinks wil dat het Amsterdamse gemeentebestuur ernst maakt van de aanpak van scooteroverlast.

Scooters moeten voortaan worden geweerd van fietspaden die minder dan 250 meter breed zijn er moet een parkeerverbod voor scooters komen op drukke pleinen en in winkelstraten en de politie moet strenger optreden tegen te snel rijdende en opgevoerde scooters.

GroenLinksraadslid Fjodor Molenaar doet die voorstellen in een notitie over het scooterbeleid die eerdere deze week werd gepresenteerd. Niet alleen in Amsterdam maar ook in Rotterdam en Den Haag wordt de notitie ingediend. Vooral in grote steden is de afgelopen jaren het aantal scooters enorm toegenomen. En daarmee ook de problemen als geluids en milieuoverlast en het aantal ongelukken waarbij scooters zijn betrokken.

In zijn notitie definieert Molenaar het begrip scooter als een verzamelnaam voor allerlei soorten brom en snorfietsen. Volgens hem vallen er jaarlijks in Amsterdam bijna net zo veel gewonden onder brom en snorfietsers als onder fietsers en automobilisten. Dat terwijl er ruim drie keer zoveel autos zijn en bijna acht keer zoveel fietsen. Maar de scooter wordt almaar populairder.

GroenLinks wil dat de scooter vaker naar de rijbaan wordt verdreven. Dat is veel beter voor de veiligheid zegt Molenaar die daarbij teruggrijpt naar ervaringen met brommers. Die moeten sinds 1999 in de bebouwde kom verplicht op de rijbaan rijden. Het aantal slachtoffers van ongevallen is sindsdien met 31 procent afgenomen zowel onder brommerrijders als onder andere gebruikers van het fietspad.

Volgens Molenaar kan een gemeente als wegbeheerder veel meer doen aan de veiligheid dan Amsterdam nu daadwerkelijk doet. Ook in de aanpak van andere gevolgen van het toegenomen scooterbezit zoals de emissie van schadelijke stoffen moet de gemeente actiever worden. Zo moet het gebruik van elektrische scooters worden bevorderd vindt hij.

Einde bericht

Bron Rai Vereniging

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 19 januari 2012, 12:47
Bron: EZPress Verkeer en Vervoer
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Amsterdam, Noord-Holland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry