Artillerie slinkt van 4 naar 3 batterijen

15/12
2011
De 1e batterij van 11 Afdeling Rijdende Artillerie is gisteren officieel stilgezet. Een laatste schot met een pantserhouwitser bij ’t Harde luidde symbolisch het einde van de eenheid in. Het is een gevolg van de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie.

De landmacht beschikt momenteel over 2 afdelingen artillerie, die tijdens een gevecht van afstand vuursteun kunnen geven. Beide afdelingen bestaan uit 2 batterijen, eenheden met de Pantserhouwitser 2000NL als wapensysteem.

Directe besparing

De landmacht gaat het hele vuursteundomein, inclusief de huidige 2 afdelingen met elk 2 batterijen, omvormen tot 1 nieuwe eenheid met 3 vuurmondbatterijen. Vooruitlopend op de definitieve reorganisatie is met het laatste schot de op te heffen batterij stilgezet. Daardoor kan de landmacht al in 2012 het nodige besparen. Er worden bijvoorbeeld minder kosten gemaakt om te oefenen en materieel, gebouwen en terreinen worden niet meer gebruikt. Met het stilzetten van de 1e batterij verdwijnen er 79 functies. In totaal moet het vuursteundomein ongeveer de helft van de 550 functies reduceren. Van de huidige 24 pantserhouwitsers verdwijnen er 6.

Gele Rijders

11 Afdeling Rijdende Artillerie, gelegerd op de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne in ’t Harde, is de opvolger van de vooroorlogse Rijdende Artillerie, ook bekend als de Gele Rijders. Het onderdeel levert vuurondersteuning voor gevechtstroepen, maar is bekender door de saluutschoten op Prinsjesdag en bij koninklijke gebeurtenissen.

Datum: donderdag 15 december 2011, 10:39
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry