Herdenking bemanning gezonken onderzeeboot

14/12
2011
Aan de 36-koppige bemanning van de in de Tweede Wereldoorlog gezonken onderzeeboot Hr. Ms. K XVI is vandaag de laatste eer bewezen. Dat gebeurde tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Den Helder. Een Australisch duikteam ontdekte onlangs het wrak van de vermiste onderzeeër voor de kust van Borneo.

Na een tip van een lokale visser lokaliseerden de duikers de lang gezochte onderzeeboot. Marine-experts bestudeerden de door het team gemaakte fotobeelden, waarop zij duidelijk kenmerken zagen die uitsluitend zijn te vinden op Nederlandse onderzeeboten. Op grond van onder meer deze informatie stelden zij vast dat het om de K XVI ging. Voor de nabestaanden kwam hiermee een eind aan een lange periode van onzekerheid.

Torpedoaanval

Hr. Ms. K XVI maakte deel uit van de geallieerde strijdmacht die de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands-Indië moest verhinderen. Nadat de onderzeeboot van 1000 ton de Japanse onderzeebootjager Sagiri in de Kerstnacht van 1941 tot zinken wist te brengen, ging het marinevaartuig de volgende ochtend zelf ten onder na een torpedoaanval van een Japanse onderzeeboot in de Zuid-Chinese Zee.

Bronzen Leeuw

Drie bemanningsleden ontvingen destijds al postuum het hoge ereteken voor dapperheid, de Bronzen Leeuw. “De 36 koppige bemanning, waaronder 6 Indische opvarenden hebben tegenover een Japanse overmacht dapper gestreden en uiteindelijk het hoogste offer gegeven voor volk en vaderland. Het zijn helden die het verdienen vandaag speciaal geëerd en herdacht te worden”, verklaarde Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Mattieu Borsboom tijdens zijn speech.

Hr. Ms. K XVI wordt aangemerkt als zeemansgraf, reden de exacte positie niet bekend te maken. De marine kreeg vandaag wel een markant onderdeel van de gevonden onderzeeboot in handen. Een van de Australische duikers overhandigde het stuurwiel dat zijn team naar boven haalde.

Legpenning

Voor de Stichting Comité Nabestaanden Onderzeeboten was de herdenking, die onder anderen werd bijgewoond door oud-premier én oud-onderzeebootcommandant Piet de Jong, om meerdere redenen bijzonder. Uit handen van vice-admiraal Borsboom ontving ze namelijk de Prins Hendrik-legpenning. De marine kent deze onderscheiding toe aan een persoon of instelling die zich buitengewoon verdienstelijk maakt voor het krijgsmachtdeel. De stichting heeft tot doel ook de laatste Nederlandse onderzeeboten gezonken in de Tweede Wereldoorlog te lokaliseren en identificeren.

Zoektocht

In de oorlog gingen 7 onderzeeboten van de Koninklijke Marine door vijandelijkheden verloren, 6 tijdens oorlogspatrouilles en een na te zijn gebombardeerd in de haven van Soerabaja. Met de vondst van de K XVI resteert nu alleen nog de zoektocht naar onderzeeboot O-13. Die verdween in 1940, met 34 bemanningsleden, op de Noordzee.

Datum: woensdag 14 december 2011, 15:11
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Helden, Indonesi, Limburg, Noord-Holland, Soerabaja

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry