Europarlement akkoord herbenoeming Barroso

16/09
2009
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met de herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. Van de 718 uitgebrachte stemmen waren er 382 voor, 219 tegen, bij 117 onthoudingen. Het Europarlement telt in totaal 736 leden. Er waren dus 18 afwezigen. De stemming was geheim, zodat niet bekend is hoe er precies is gestemd. Vooraf was echter duidelijk dat Barroso gesteund werd door zijn politieke geestverwanten van de centrumrechtse EVP, waartoe ook het CDA behoort. Ook de Conservatieven (met de ChristenUnie) zouden voorstemmen. Een groot deel van de liberalen (waaronder de drie VVD'ers) behoorde eveneens tot de voorstemmers. De drie D66'ers, die ook bij de liberale fractie horen, hadden laten weten tegen te stemmen.

De socialistische fractie heeft zich deels onthouden van stemming. De PvdA'ers in deze fractie hebben echter tegengestemd. Ook de groenen, met GroenLinks, de extreemlinksen, met de SP, en de PVV hebben tegengestemd.

Grote eer

In een korte toespraak noemde Barroso zijn herbenoeming ,,een grote eer''. Hij gaat zijn best doen het vertrouwen waar te maken. Hij kondigde aan zich de komende vijf jaar te zullen inzetten voor versterking van de Europese democratie.

Barroso werd in juni al voorgedragen door de EU-leiders, maar in het Europees Parlement bestond veel weerstand tegen de Portugees. Uiteindelijk heeft hij toch een kleine absolute meerderheid in het parlement weten te verwerven.

Datum: woensdag 16 september 2009, 12:27
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry