Weekoverzicht Defensie-operaties

22/11
2011
De eerste 14 Afghaanse politieagenten zijn opgeleid als politietrainer. Na een vijfweekse cursus ontvingen zij een certificaat. Een overzicht van Defensie-operaties van 14 tot en met 20 november.

De agenten maken deel uit van de Afghaanse opleidingsafdeling die zelfstandig trainingen voor Afghaanse collega’s gaat verzorgen. Nederlandse agenten die in Kunduz voor EUPOL werken, gaan de nieuwe Afghaanse trainers tijdens hun werk verder begeleiden en coachen. Uiteindelijk moet de Afghaanse politie zelf in staat zijn alle opleidingen voor de Afghaanse politieagenten te verzorgen.

Officieren van justitie

Ook de eerste 16 officieren van justitie in Kunduz rondden een opleiding succesvol af, de Justice and Criminal Procedure-cursus. De Afghaanse strafrechtfunctionarissen ontvingen afgelopen week hun certificaat uit handen van de Nederlandse  trainers van de Europese politiemissie EUPOL. De deelnemers leerden de wettelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen van een officier van justitie tijdens een strafrechtelijk onderzoek.

Ereteken

Zaterdag ontving de Amerikaanse brigadegeneraal Jeffrey B. Kendall het Ereteken voor Verdienste in goud uit handen van de Nederlandse contingentscommandant Afghanistan, kolonel Egon Hoppe. Generaal Kendall ontving het ereteken voor zijn uitzonderlijke prestaties als commandant van Kandahar Airfield. Onder zijn leiding werd onder meer de beveiliging en de effectiviteit van de grootste NAVO-basis verbeterd. Daarmee waren zijn inspanningen van grote waarde voor alle ISAF-partners. Mede door zijn inzet konden de Nederlandse troepen succesvol de redeployment vanuit Uruzgan en de verhuizing van de Air Task Force van Kandahar naar Mazar-e-Sharif uitvoeren.

Somalië

De Koninklijke Marechaussee neemt deel aan een nieuw Duits-Nederlands onderzoeksteam dat de zeeroof en piraterij in de wateren rond Somalië gaat bestrijden. Het team richt zich in het bijzonder op het opsporen van de opdrachtgevers, financiers en onderhandelaars, die betrokken zijn bij de kapingen van koopvaardijschepen. In de wateren rond Somalië is de afgelopen jaren een groot aantal schepen gekaapt en bemanningen gegijzeld. In het algemeen worden de schepen en hun bemanning pas vrijgelaten na maandenlange onderhandelingen tussen reder en piraten en na betaling van miljoenen losgeld. Het onderzoeksteam gaat ook proberen dit geld te achterhalen.

Beveiligingsteam

Vessel Protection Detachment 8 stapte aan boord van Motor Vessel Transshelf van firma Dockwise. Het beveiligingsteam van mariniers begeleidde het schip richting Zuid-Afrika. Daarnaast is op dit moment de MPI Discovery van de firma Vroon onderweg naar Malta, met aan boord een Nederlands Vessel Protection Detachment. De mariniers worden ingezet om zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten te beschermen tegen piraterij.

Irak

In Irak zijn de 5 Nederlandse militairen afgelost. Sinds augustus 2004 bevinden zich Nederlandse militairen in de hoofdstad Bagdad. Zij leiden daar militairen en veiligheidsfunctionarissen op in het kader van de NAVO-trainingsmissie NTM-I (NATO Training Mission - Iraq). De missie draagt bij aan de opbouw van de Iraakse veiligheidssector. Nederland hecht groot belang aan een stabiel Irak dat in de eigen veiligheid kan voorzien.

Burundi

De tweede opleiding van Burundese monteurs in Nederland is vorige week afgerond op het Opleidings- en Trainingscentrum Logistiek in Soesterberg. 5 monteurs volgden een vierweekse opleiding voor het onderhoud aan en de bediening van een brandstofvoertuig en vrachtwagen met kraan. Beide type voertuigen waren eerder geschonken aan Burundi als onderdeel van het Sector Security programma, de hervorming van de veiligheidssector.

Libië

In totaal zijn 53 Libische gewonden afgelopen week via het Calamiteitenhospitaal overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in Nederland. De patiënten zijn in Libië door een Nederlands medisch team op basis van hun verwondingen geselecteerd. Ook andere Europese landen vangen Libische gewonden op.

De ziekenhuizen in Libië zijn grotendeels verwoest door de strijd in het land en het aantal gewonden is groot. De patiënten blijven maximaal 6 maanden in Nederland. Libië betaalt zelf de kosten van het verblijf en de medische behandelingen. Het Calamiteitenhospitaal is een samenwerkingsverband van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het ministerie van Defensie.

 

Operaties binnen Nederland:

Caribisch Gebied

Het marineschip Hr. Ms. Pelikaan heeft 2 schipbreukelingen gered op ongeveer 100 mijl ten westen van het eiland Martinique. De man en vrouw dobberden 7 dagen zonder voedsel op zee. Zij hielden zichzelf in leven door opgevangen regenwater te drinken.

Luchtvracht

De Lynx-boordhelikopter van Hr. Ms. Van Amstel, zette zaterdag 3 transformators af op de top van Mount Scenery op Saba. Dit is met 877 meter het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden. Met het afleveren van de attributen is een belangrijke stap gezet naar het opnieuw in gebruik nemen van de zendmast op de top van de berg. Met de zendmast zijn hulpdiensten beter in staat met elkaar te communiceren, beter bereikbaar en kunnen ze sneller reageren.

Reddingshelikopters

De Search and Rescue-helikopters van Defensie zijn afgelopen week eenmaal ingezet. Vanaf Ameland werd een patiënt naar Medisch Centrum Leeuwarden vervoerd.

Datum: dinsdag 22 november 2011, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Ameland, Bagdad, Burundi, Friesland, Irak, Leeuwarden, Leiden, Malta, Martinique, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry