Weekoverzicht Defensie-operaties

01/11
2011
Bij 3 panden in Voorschoten heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vrijdag onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven. Een overzicht van Defensie-operaties van 24 oktober tot en met 1 november.

De EOD werd ingeschakeld voor huiszoekingen nadat de politie 3 Voorschotenaren aanhield. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de explosie van de zondag ervoor, waarbij een EOD’er zwaargewond raakte. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieve stoffen in de woningen, ontruimden de autoriteiten 20 omliggende woningen . In een van de woningen werd een stuk illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen.

Reddingshelikopters
Afgelopen week zijn de Search and Rescue-helikopters van het Defensie Helikopter Commando driemaal ingezet voor een medisch transport. Eenmaal is de helikopter ingezet om een man, die op een booreiland een val van 4 meter had gemaakt, af te zetten op Maritiem Vliegkamp De Kooy. Hiervandaan bracht een ambulance de patiënt naar het ziekenhuis in Alkmaar.

Kustwacht Caribisch Gebied
De Kustwacht Caribisch Gebied heeft op woensdag , in nauwe samenwerking met de Unit Georganiseerde Criminaliteit (UGC) en de Douane Recherche, verdovende middelen aangetroffen op een motorvaartuig in Arubaanse wateren. 2 verdachten zijn aangehouden en net als deverdovende middelen overgedragen aan de UGC.

Explosie op zee
De bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Zierikzee bracht donderdag op 6 mijl voor de Scheveningse kust een Britse vliegtuigbom tot ontploffing. Een extra explosief dat vorige week door specialisten van de marine aan de bom bevestigd was, zorgde voor de detonatie. De 500-ponder werd enige tijd geleden door een vissersvaartuig in haar netten aangetroffen. De vissers markeerden het projectiel en zetten het voor de veiligheid weer over boord.

Stoffelijke resten
De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft vorige week de stoffelijke resten van 2 Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog overgedragen aan collega’s van de US Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC). De veldgraven van beide militairen werden in september gevonden in een akker in Groesbeek. De Amerikaanse overheid gaat de stoffelijke resten verder onderzoeken. De BIDKL heeft goede hoop dat de identiteit van de mannen kan worden vastgesteld waardoor nabestaanden zekerheid krijgen over het lot van de militairen.

 

Operaties in het buitenland:

Afghanistan
Kolonel Ron Smits heeft zaterdag tijdens een ceremonie op Kamp Kunduz het commando over de Police Training Group (PTG) overgedragen aan zijn ranggenoot Nico van der Zee. Afghaanse autoriteiten, medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, coalitiepartners en alle leden van de PTG waren daarbij aanwezig.

Het personeel van het eerste PTG-detachement heeft haar werkzaamheden overgedragen aan haar opvolgers. Hierbij stond een kennismaking op het programma van de nieuwe PTG-commandant en zijn Senior Police Advisor met de provinciale polietiecommandant, generaal Qatra.

Vorige week maandag vond voor het eerst de Kunduz Politieconferentie plaats op het kamp in Kunduz. Het doel is het dichter bij elkaar brengen van de lokale gemeenschap en de Afghaanse politie. In workshops met Nederlandse politietrainers, Afghaanse oudsten, bestuurders, politiechefs en vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap werd gesproken over de thema’s integriteit, veiligheid, leiderschap en omgang met de bevolking.

Mazar-e-Sharif
4 Nederlandse F-16’s die afgelopen week van Vliegbasis Volkel vertrokken, zijn vrijdag aangekomen in Mazar-e-Sharif. Met de komst van de jachtvliegtuigen wordt de Nederlandse ondersteuning aan de politietrainingsmissie en daarmee aan de ISAF-operatie voortgezet.

Kandahar Airfield
Zaterdag kwamen er ook Nederlandse F-16’s terug op Volkel nadat deze dienst hebben gedaan vanaf Kandahar Airfield . Hier blijven een aantal militairen van de Air Task Force achter om te zorgen dat de laatste spullen naar Nederland gaan. Daarbij werken ze samen met het zogenoemde National Support Element dat ook op Kandahar gevestigd is. .

Raketaanvallen
Kandahar Airfield is afgelopen week tweemaal het doel geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Bosnië
De laatste grote groep EUFOR-militairen keerde afgelopen vrijdag terug uit Bosnië-Herzegovina. Met hun thuiskomst eindigt, 20 jaar grootschalige Nederlandse militaire inzet in Bosnië-Herzegovina. Met de ondertekening van het Verdrag van Dayton op 14 december 1995 kwam een einde aan de burgeroorlog in het land. In de naoorlogse jaren zag EUFOR erop toe dat de Dayton-akkoorden werden nageleefd. Daarnaast droeg zijbij aan de wederopbouw. 5 Nederlandse stafmilitairen blijven in het land gestationeerd en gaan het Bosnische leger coördineren en trainen. Binnen de trainingen verzorgt Nederland een module communicatie- en informatiesystemen.

Libië
In navolging van de VN-Veiligheidsraad besloot ook de Noord-Atlantische Raad afgelopen vrijdag om de NAVO-missie in Libië per 31 oktober te beëindigen. Hiermee kwam ook een einde aan de inzet van een Nederlandse mijnenjager en 6 F-16’s. Operatie Unified Protector richtte zich op het beschermen van de bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië. Met de val van de laatste Khadaffi-bolwerken Bani Walid en Sirte, is de dreiging voor de burgerbevolking weggevallen. Ruim 500 Nederlandse militairen leverden sinds eind maart een bijdrage aan de missie.

Komende periode Libië
De Nederlandse Nederlandse militairen die deel uit maken van bemanningen van de AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO keren vandaag terug naar Nederland. Naar verwachting volgen de F-16’s morgen. Het personeel van het luchtmacht detachement komt waarschijnlijk ook deze week naar huis. Ook de mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen is aan de thuisreis begonnen. Naar verwachting arriveert het schip begin december in Nederland.

 

Operatiegebied uitgelicht: F-16-detachement Mazar-e-Sharif

Het Nederlandse F-16-detachement op Mazar-e-Sharif is volledig operationeel en heeft vandaag de eerste verkenningsvluchten uitgevoerd. Luitenant-kolonel Leo van Bruggen, commandant van het F-16-detachement in de provincie Balkh: `Gisteren hebben lokale aannemers samen met genisten de laatste betonnen T-barriers rond de F-16-shelters geplaatst, voor extra bescherming. De F-16’s waren er al, maar die T-barriers moeten alleen rond bewapende kisten.`

De verhuizing van de Air Task Force van Kandahar Airfield naar Mazar-e-Sharif begon 2 weken geleden, direct na de laatste F-16-missie. Inmiddels is vrijwel al het personeel en materieel naar het noorden overgebracht; ruim 120 mensen en 80 containers. Van Bruggen: `Het F-16-detachement bestaat normaal uit 115 mensen, maar vanwege de verhuizing zitten we tegen de 200 aan. Op Kandahar pakt zo’n 25 man het laatste materieel voor Nederland in. Hier op Mazar-e-Sharif neemt een uitpakteam van zo’n 15 man de goederen in ontvangst. Verder is er nog eenteam bezig. Zij hebben op KAF de F-16-onderkomens afgebroken en die hier weer opgebouwd. De opstelplaatsen zijn gisteren opgeleverd.`

Groot onderhoud
Afgelopen vrijdag arriveerden 4 ‘nieuwe’ F-16’s uit Nederland. Van Bruggen: `Zoals vaker gebeurt, zijn de toestellen voor groot onderhoud omgewisseld. We hebben er nu alleen gemodificeerde F-16’s voor teruggekregen, met de meest moderne software. Het systeem waarmee vliegers onderling en met bijvoorbeeld de AWACS-radarvliegtuigen en grondtroepen communiceren is beter geworden. Zaken zijn beter inzichtelijk. Dat helpt bij het uitvoeren van onze taken en verkleint de kans op fouten.`

Gewilde capaciteit
De taak van het F-16-detachement in Noord-Afghanistan is ongewijzigd ten opzichte van het werk vanaf Kandahar. De F-16’s voeren 2 keer per dag met 2 toestellen verkenningsvluchten uit voor de politietrainingsmissie, onder meer met behulp van het geavanceerde waarnemingssysteem RecceLite. Van Bruggen: `Met dit systeem kunnen we ook IED’s opsporen, dus dat is gewilde capaciteit. In geval van nood kunnen we onze mensen of coalitiepartners helpen met een zogenoemde show of force. In het uiterste geval doen we dat met onze bewapening.`

Laatste loodjes
`Er wordt hier nog volop gebouwd, maar qua operaties is alles klaar`, laat Van Bruggen weten. `Het operatiecentrum, de kantoren van de verschillende afdelingen zoals de technische dienst en force protection, en de opslag van gereedschap en reservematerieel. Maar voordat echt alles klaar is, zijn we een paar weken verder. De slaaplocaties zijn bijvoorbeeld nog niet opgeleverd, dus voorlopig slapen we in tenten.` Ook bouwt een speciaal team aan een communicatiesysteem met andere apparatuur. `We werken hier met Titaan 4, terwijl we op Kandahar Titaan 2 hadden. Het meeste materieel dat van Kandahar teruggaat naar Nederland bestaat dan ook die oude communicatie- en informatiesystemen. Een ander verschil is de grootte van beide locaties: met 35.000 was Kandahar Airfield een stad en Mazar-e-Sharif is met 8000 mensen meer een dorp`, besluit Van Bruggen.

Datum: dinsdag 1 november 2011, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Alkmaar, Gelderland, Groesbeek, Noord-Holland, Vlaardingen, Voorschoten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry