Mijnenjager ruimt explosief op Noordzee

28/10
2011
De bemanning van Hr. Ms. Zierikzee heeft gistermiddag op 6 mijl voor de Scheveningse kust een Britse vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. Een duiker knoopte hiervoor een explosief vast aan het oorlogsprojectiel uit de Tweede Wereldoorlog.

De 500-ponder werd enige tijd geleden 20 mijl uit de kust van Scheveningen door een vissersvaartuig in haar netten aangetroffen. De bemanning markeerde het projectiel met een reflector, bracht het weer overboord en meldde de vondst bij de kustwacht. De Zierikzee versleepte de bom vervolgens met een hefballon naar een veilige plek, uit de buurt van elektriciteits- en gaskabels die op de zeebodem liggen.

Grote waterzuil

Commandant van de mijnenjager luitenant-ter-zee Wim Talma: `Ook al is het tot ontploffing brengen van oude oorlogsbommen en –mijnen niets nieuws voor ons, het blijft toch altijd spannend. Werken met explosieven is altijd gevaarlijk.` De mijnenjager en de rubberboot, waarvandaan de duiker de bom tot ontploffing brachten, namen geheel volgens procedure een veilige positie op afstand van de ontstekingsplek in. Na het aftellen van de bootsman veroorzaakte de explosie, op 18 meter diepte, boven de zeespiegel een indrukwekkende waterzuil van ongeveer 30 meter. `We verwachtten een klein plofje, maar dit was een mooie zuil`, reageert Talma.

Levensgevaarlijk

Hoofdtaak van de mijnenjagers van de Koninklijke Marine is het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Wekelijks treffen vissers daar nog bommen en mijnen aan uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er wordt geschat dat er nog 10.000 tot 300.000 oorlogsprojectielen op de bodem van de Noordzee liggen. Dat deze na ruim een halve eeuw nog steeds levensgevaarlijk zijn, werd 6 jaar geleden duidelijk. Toen kwamen 3 opvarenden van de Nederlandse viskotter OD-1 om, nadat een opgeviste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan boord ontplofte.

Beneficial Cooperation

Voor de marine was het ongeval in 2005 aanleiding om te starten met operatie ‘Beneficial Cooperation’, een samenwerkingsverband tussen de zeemachten van België en Nederland. De gezamenlijke jacht op mijnen, bommen, granaten en torpedo’s werd daarmee verhevigd. Ook de Nederlandse visserij werkt hier actief aan mee door opgeviste explosieven te markeren en te rapporteren aan de Kustwacht. Een mijnenjager van de marine maakt het explosief vervolgens onschadelijk.

Datum: vrijdag 28 oktober 2011, 09:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry