Weekoverzicht Defensie-operaties

25/10
2011
2 militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur van de politie Hollands Midden zijn afgelopen zondag gewond geraakt bij het ontmantelen van een explosief in Voorschoten. Een overzicht van Defensie-operaties van 17 tot en met 23 oktober.

De zelfgemaakte bom, die aan een flitspaal was bevestigd, ontplofte onverwacht tijdens het onschadelijk maken. Hierbij raakte een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht zwaargewond. Een 41-jarige ranggenoot van de luchtmacht en een politieagent raakten lichtgewond. Het drietal is voor behandeling overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum. De landmachtmilitair is inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis bij hem in de buurt. De anderen zijn zondagavond uit het ziekenhuis ontslagen.

Reddingshelikopters
Afgelopen week zijn de Search and Rescue (SAR-)helikopters van het Defensie Helikopter Commando viermaal ingezet voor een medisch transport. Patiëntenvervoer vanaf de Wadden- en booreilanden naar een ziekenhuis op het vasteland behoort tot het takenpakket van de SAR-eenheid.

Kustwacht sleept boot
Op maandagmiddag is een Super Rigid Hull Inflatable Boat (super-RHIB) van de Kustwacht Caribisch Gebied uitgerukt om bij Aruba een vissersvaartuig met motorproblemen te helpen. De snelle motorboot heeft het schip met 4 opvarenden naar het eiland gesleept.

 

 

Operaties in het buitenland:

Afghanistan
Leden van de Vaste Commissie voor Defensie, Veiligheid & Justitie en Buitenlandse Zaken hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan Afghanistan. De parlementariërs bezochten de politietrainingsmissie in Kunduz, de eenheden in Mazar-e-Sharif, het parlement in de hoofdstad Kabul, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de European Union Police Mission en de NATO Training Mission Afghanistan.

Kunduz
Op het German Police Training Center in Kunduz zijn donderdag 11 certificaten uitgereikt aan vrouwelijke Afghaanse agenten. Zij rondden een 2-weekse veiligheidsopleiding af, gegeven door Nederlandse marechaussees.

De Police Operational Mentoring and Liasion Teams (POMLT’s) hebben afgelopen week verschillende patrouilles uitgevoerd. Bij een bezoek aan een verkeerscontrole die was opgezet door Afghaanse agenten, bleken zij de aangeleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen.

De POMLT-compagnie heeft op het hoofdkwartier van de politie diverse zelfgemaakte explosieven en onderdelen daarvan opgehaald. Medewerkers van de EOD brachten, samen met Afghaanse explosievenruimers, het explosieve materiaal gecontroleerd tot ontploffing.

Raketaanvallen
Kandahar Airfield is afgelopen week viermaal het doel geweest van raketaanvallen. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was er geen sprake van materiële schade.

Libië
De regerende Nationale Overgangsraad heeft Libië zondag officieel bevrijd verklaard. Het oude regime viel samen met de laatste Khadaffi-bolwerken Bani Walid en Sirte n. De NAVO neemt de komende weken het definitieve besluit over het beëindigen van operatie Unified Protector. Tot die tijd duurt de missie van het Nederlandse F-16-detachement en de mijnenjager Hr.Ms. Vlaardingen voort. 

Vessel Protection Detachement
Het Vessel Protection Detachment aan boord van het MS Mighty Servant 3 van de firma Dockwise is dinsdag in Sharjah aangekomen. De marinierseenheid beveiligde het kwetsbare transportschip tegen piraterij vanaf Singapore tot aan de havenstad in de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

Operatiegebied uitgelicht: Nederlanders leiden politievrouwen Kunduz op

De eerste 11 Afghaanse politievrouwen zijn afgelopen week geslaagd voor een aanvullende politieopleiding, gegeven door Nederlandse marechaussees. Tijdens de emotionele diploma-uitreiking vloeiden er tranen en hadden de Afghaanse vrouwen cadeautjes meegebracht voor hun instructrices. De 2-weekse opleiding moet de agentes uit Kunduz niet alleen naar een hoger niveau brengen, maar tegelijkertijd hun positie in de samenleving versterken.

2 vrouwelijke marechaussees en een Duitse politiebeambte leren de agentes onder meer fouilleren, boeien en het bemannen van controleposten. Een Nederlandse sportinstructrice brengt de vrouwen de beginselen van zelfverdediging bij en leert ze samenwerken aan de hand van sportactiviteiten. Ook krijgen ze schietlessen van een Amerikaanse instructrice en komen het Afghaanse recht en de mensenrechten aan bod.

Majoor Sander Emeis is als hoofd van het Nederlandse genderteam mede verantwoordelijk voor de samenstelling van het cursusaanbod. `Veel van de lessen versterken binnen de Afghaanse culturele achtergrond de positie van de vrouwen. We hebben de cursisten daarom ook laten meedenken over het lesaanbod. Een algemeen militair verpleegkundige geeft ze bijvoorbeeld ook medische lessen, waarbij ze onder meer leren te reanimeren en bloedingen te stelpen. Juist dit soort kennis is erg nuttig in de praktijk, omdat alleen vrouwen dit bij andere vrouwen mogen toepassen.`

Erkenning overheid
`Toen we hier aankwamen, gebeurde er al iets voor vrouwen maar nog niet structureel`, vertelt Emeis. `Begin september zijn we met de coalitiepartners bij elkaar gaan zitten en hebben we samen een cursusprogramma opgesteld. De eerste 11 van nu nog 22 vrouwelijke agenten uit Kunduz zijn opgeleid. Inmiddels heeft de Afghaanse overheid de opleiding erkend, wat erg belangrijk is voor de vrouwen. Ze worden dus officieel gecertificeerd.` Een ander aspect is dat ook in het programma voor de mannelijke politierekruten aandacht wordt besteed aan de rol en het belang van vrouwen bij de politie. Zo gaan ervaren Nederlandse vrouwen van de marechaussee in gesprek over hun werk als agent en spiegelen dit aan de Afghaanse situatie.

Blijvend karakter
Tijdens de diploma-uitreiking, in het bijzijn van onder meer de mannelijke politierekruten, spraken de politiecommandant van Kunduz en de directrice van het bureau Sociale Zaken van een mijlpaal. Emeis: `Wij spreken liever van een volgende stap. Deze maand begint de volgende lichting aan de opleiding. Verder beginnen we deze week al met het volgen en begeleiden van de geslaagde vrouwen als ze de lessen in de praktijk brengen. We hopen ook dat de cursus voor nieuwe instroom zorgt. Uiteindelijk moet de opleiding een blijvend karakter krijgen.`

Datum: dinsdag 25 oktober 2011, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Kabul, Leiden, Singapore, Verenigde Arabische Emiraten, Vlaardingen, Voorschoten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry