Twee EOD'ers gewond

23/10
2011
Twee militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur van de politie Hollands Midden zijn vanmorgen gewond geraakt. Dat gebeurde nadat een zelfgemaakte bom aan een flitspaal in Voorschoten ontplofte. De drie zijn naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht.

De gewonde militairen zijn een 44-jarige sergeant-majoor van de landmacht en een ranggenoot van 41 van de luchtmacht. Eén van hen is er ernstig aan toe. De toestand van de explosievenruimers is stabiel. De familie is inmiddels op de hoogte gesteld. 
 
Defensie reageerde geschrokken: `Het komt altijd hard aan als een collega gewond raakt. Defensie is een hechte organisatie. Alle inzet is gericht op de twee gewonde collega’s en steun aan het thuisfront.` De militaire organisatie leeft mee met de familie en bekenden van beide militairen en de rechercheur van de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) is een grootschalig onderzoek begonnen naar de toedracht van het incident.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is verantwoordelijk voor de opsporing, identificatie en ruiming van conventionele en geïmproviseerde explosieven, zowel op het land als op het water. Ook de bescherming van uitgezonden Nederlandse eenheden valt onder het takenpakket van de EOD. 
 
Dagelijks worden diverse EOD-ploegen ingezet in Nederland en in de uitzendgebieden. Daarvoor staan diverse teams 24 uur per dag paraat. Gemiddeld rukt de EOD 2000 keer per jaar uit.
 
Naast het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, heeft de toegenomen terrorismedreiging na de aanslagen van 11 september 2001 de vraag naar inzet van Defensie sterk vergroot. Een verdacht pakketje in een trein, op een vliegveld of in een winkelstraat; het zijn situaties die tegenwoordig regelmatig door de EOD onderzocht moeten worden.

Datum: zondag 23 oktober 2011, 13:19
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Voorschoten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry