Fosfaat van afvalstof tot exportproduct

04/10
2011
DEN HAAG (EZPress) - Binnen twee jaar moet zo veel mogelijk restfosfaat op een milieuverantwoorde wijze in de kringloop worden terug gebracht en gexporteerd. Dat is de kern van het akkoord dat staatssecretaris Atsma Infrastructuur en Milieu vandaag samen met 19 bedrijven en instellingen heeft gesloten.

Grondstoffenrotonde

Het ketenakkoord Sluiten van de nutrintenkringloop is een goed voorbeeld van een zogenoemde grondstoffenrotonde zoals vorig jaar door het kamerlid Stientje van Veldhoven is bepleit. Door fosfaat terug te winnen uit rioolwater slib en huishoudelijk GFTafval en door mest te verwerken tot producten als kunstmestvervangers en bodemverbeteraars kan aan een afvalproduct weer een nuttige bestemming worden gegeven. Het levert daarnaast minder afval minder mest en veel schoner water op.

Staatssecretaris Atsma Ik ben er trots op dat Nederland als eerste land ter wereld de fosfaatkringloop gaat sluiten. Met deze doorbraak slaan we drie vliegen in n klap. Ons milieu wordt schoner doordat we voorkomen dat fosfaat in het grond en rivierwater terecht komt. Onze samenleving wordt er beter van doordat we nuttige stoffen uit voedsel mest slib en rioolwater gaan hergebruiken. En winstpunt voor het bedrijfsleven is dat het overschot aan fosfaat kan worden gexporteerd.

Innovatie

Met het ketenakkoord worden kennis en innovatie bij de betrokken sectoren gestimuleerd. De ondertekening had plaats tijdens de Innovatieestafette in Rotterdam. Het akkoord werd ondertekend door LTO Nederland Royal COSUN de Unie van Waterschappen VEWIN Twence van Gansewinkel VION Ingredients HVC Thermphos Slibverwerking Noord Brabant ICL Fertilizers Europe Wageningen University and Research centre Deltares het Nutrienten Management Instituut WASTE Aqua for All Biorenewables Business Platform InnovatieNetwerk het Nutrient Platform en de rijksoverheid.

Einde bericht

Bron Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 4 oktober 2011, 16:04
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Gelderland, Noord-Brabant, Rotterdam, Veldhoven, Wageningen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry