Nederland levert bijdrage aan VN-missie in Zuid-Soedan

30/09
2011
Nederland levert een personele bijdrage aan de VN-missie in Zuid-Soedan. Dit maakten de ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie vandaag in een artikel 100-brief bekend. Na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan is het bevorderen van stabiliteit in het land van groot belang voor stabiliteit in het land en de regio.

De bevolking van Zuid-Soedan sprak zich in januari 2011 uit voor onafhankelijkheid. Bij het referendum in januari stemde 98,83 procent van de kiezers voor afscheiding van de rest van Soedan. Het referendum was onderdeel van het vredesakkoord uit 2005, dat een einde maakte aan een langdurige burgeroorlog met het noorden. Op 9 juli werd de onafhankelijkheid een feit. Een dag eerder richtte de VN Veiligheidsraad de United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) op, om de Zuid-Soedanese overheid te assisteren bij het versterken van vrede en veiligheid. 

UNMISS

Het accent van de nieuwe missie in Zuid-Soedan ligt op staatsopbouw, mensenrechten, bescherming van de burgerbevolking, de beheersing van interne conflicten door aanwezigheid van militaire capaciteit, vredesopbouw activiteiten en de versterking van de veiligheidssector. Dit alles om de overheid in staat te stellen om effectief en democratisch te regeren. Het is een geïntegreerde missie, waarin militaire en civiele inspanningen worden samengebracht.

Nederlandse bijdrage

De Nederlandse bijdrage zal bestaan uit vijftien tot twintig marechaussees en vier civiele politiefunctionarissen voor de opbouw van politie; twee militaire liaisonofficieren ten behoeve van samenwerking met het Zuid-Soedanese leger; en enkele staffunctionarissen op het hoofdkwartier van UNMISS. Daarnaast wordt nog gesproken voer de inzet van civiele deskundigen op het gebeid van rechtsorde en mensenrechten. De Nederlandse bijdrage geldt voor een duur van twee jaar, mits de VN Veiligheidsraad het mandaat van UNMISS na 9 juli 2012 verlengt.

Datum: vrijdag 30 september 2011, 16:25
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Soedan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry