Historisch beeldmateriaal digitaal

26/09
2011
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft vandaag zijn digitale beeldbank gelanceerd. Via www.defensie.nl/nimh zijn ruim 150.000 militair-historische foto’s beschikbaar uit de Defensiearchieven.

Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn verrichtte de ceremoniële 'click' om de NIMH-beeldbank online te zetten. Via dit beeldarchief is een deel van de historische beeldcollectie van de krijgsmacht toegankelijk. Behalve tienduizenden foto’s zijn ook fotografische reproducties van tekeningen, schilderijen, prenten en kaarten opgenomen. 

Uniek beeld online

De collectie gaat terug tot de 19e eeuw, de begintijd van de fotografie. `Een dwarsdoorsnede van de NIMH-beeldcollectie is nu via internet ontsloten`, vertelt beelddocumentalist Okke Groot. `Natuurlijk is materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië opgenomen. Maar ook minder bekende beeldcollecties staan nu online, uniek beeldmateriaal dat je in geen enkel ander archief tegenkomt.`

Gedetailleerde kennis

Het beeldmateriaal is niet alleen ingescand, maar ook voorzien van een beschrijving. Vrijwilligers, veelal oud-militairen, hebben het leeuwendeel van dit werk voor hun rekening genomen. `Als instituut hebben we gewoonweg niet de capaciteit om alles zelf te ontsluiten, dus we zijn heel dankbaar dat deze vrijwilligers zich met hun gedetailleerde kennis voor ons willen inzetten.`

De vrijwilligers hoeven met de publicatie van de beeldbank nog zeker niet om te zien naar een andere tijdsbesteding. De totale collectie van het NIMH beslaat namelijk zo'n 2 miljoen beelden. Dagelijks zal het NIMH dan ook nieuwe beelden toevoegen aan de online beeldbank.

Datum: maandag 26 september 2011, 16:10
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Berlijn, Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry