Aanvalsprogramma moet eind maken aan ICTproblemen politie

20/09
2011
DEN HAAG (EZPress) - En landelijke informatievoorziening moet een eind maken aan de ICTproblemen bij de politie. Agenten krijgen al komend jaar computerprogrammas die gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder zijn. Vanaf 2014 komt er een nieuwe Basisvoorziening politie die de huidige informatiesystemen voor handhaving en opsporing vervangt.

Dit staat in het Aanvalsprogramma Informatievoorziening Politie dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De maatregelen moeten het vertrouwen van agenten en burgers in de ICTsystemen van de politie herstellen.

De nieuwe informatievoorziening moet het werkgemak van politiemensen vergroten. Burgers profiteren van de vernieuwing omdat agenten meer tijd krijgen voor het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat.

Maatregelen in 2011 en 2012

De bestaande sterk verouderde systemen worden de komende jaren stapsgewijs vernieuwd. In 2011 en 2012 wordt al een aantal maatregelen genomen.

De 16 meest gebruikte formulieren in de Basisvoorziening Handhaving worden vereenvoudigd. Daardoor hoeven politiemensen minder gegevens in te voeren en minder administratieve handelingen te verrichten.

De Basisvoorziening Opsporing BVO wordt vervangen door een tijdelijke oplossing waardoor politiemensen eenvoudiger en beter dossiers kunnen maken en beheren.

Er komt n basisvoorziening waarmee politiemensen alle belangrijke landelijke gegevens kunnen opvragen.

De technische voorzieningen worden verbeterd om de continuteit en stabiliteit van de systemen te vergroten.

Basisvoorziening Politie vanaf 2014

Vanaf 2014 wordt de nieuwe Basisvoorziening Politie stapsgewijs ingevoerd. Daarin verdwijnt het onderscheid tussen handhaving en opsporing. Gegevens hoeven slechts n keer ingevoerd te worden. Het systeem moet ook zorgen voor een betere gegevensuitwisseling binnen de politie en tussen de politie en andere instanties zoals het openbaar ministerie. Ook moet de nieuwe informatiehuishouding leiden tot lagere beheerskosten. Op dit moment gaat het overgrote deel van het ICTbudget van de politie op aan het beheer van de bestaande systemen. Daardoor is er nu nauwelijks geld voor vernieuwing.

Kosten aanvalsprogramma

De uitvoering van het aanvalsprogramma loopt door tot 2017. Minister Opstelten stelt deze kabinetsperiode 2019 miljoen euro extra beschikbaar voor de aanpak van de ICTproblemen. Voor de periode daarna is een bedrag van 1241 miljoen euro gereserveerd. Dat wordt terugverdiend door besparingen op het beheer van de informatievoorziening. De oplossing van de ICTproblemen gaat niet ten koste van de operationele politiesterkte of de uitvoering van de landelijke prioriteiten.

Landelijke Chief Information Officer

In opdracht van de minister wordt het aanvalsplan uitgevoerd door de landelijke Chief Information Officer CIO. Hij krijgt de centrale regie over de informatievoorzieningen van werkplek tot datacentrum bij de politie.

Einde bericht

Bron Ministerie van Veiligheid en Justitie

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 20 september 2011, 09:54
Bron: EZPress ICT
Categorie: Internet en ICT
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry